Nissan

Защо Nissan GT-R е толкова обичан от феновете?

2015.06.28

Сутринта преди старта на 24-те часа на Le Mans. Имахме шанс да се докоснем до R35 за няколко кръгчета по улиците наоколо. Дали този автомобил заслужава всичкото това внимание през годините? Разберете повече.

 

Ако трябва да отличим един състезателен автомобил, който разделя мненията на два противоположни лагера, това със сигурност може да е Nissan GT-R R35. Противниците му твърдят, че е грозен, тежък и твърде лесен за каране с висока скорост, пълен с ненужна електроника и силно надценен. Защитниците му изтъкват, че е необикновено бърз, невероятно способен и е на много конкурентна цена. А какво трябва да мислят хората, които не са в нито един от двата крайни лагера? Прочетете първите впечатления след един кратък тест драйв.

GT-R не е автомобил, който бихте карали в ежедневието си. Твърде е необикновен за шофиране по нормални пътища. Той обаче има страхотна визия и турбо двигател, които карат кръвта ви да закипи. Тестовият екземпляр по повод 45-тата годишнина едва ли е в състояние да промени нашето мнение, но все пак…

Времето за теста е силно ограничено, така че се концентрираме към най-близките до пистата местни пътища. Автомобилът се предполага, че е много бърз, но не и колкото на писта. Без мощни преследвачи зад нас, ускорението се усеща доста по-силно. Десният педал не е за ускорение, а е предпазител. Усеща се леко забавяне, но при достигане на 3000 оборота бомбата избухва.

GT-R може да ускори от място до 100 км/ч за 2.8 секунди, но не това описва най-добре мощта на огромния 3.8 литров битурбо V6 двигател. Той ви изхвърля яростно напред, подпомогнат от уникалното сцепление.

Балистичната сила продължава да се усеща много и при завоите. Със всеки завой, започвате да вярвате все повече на автомобила, защото той е толкова сигурен и способен. Нищо няма да ви смути. 1740kg се усещат супер стабилно на пътя, независимо колко се опитвате да го провокирате. А сцеплението е феноменално.

Воланът е сравнително твърд, но не прекалено. Отзивчивостта е на нужното ниво. Нещото за което бива критикуван най-често е прекалено многото електроника. GT-R я има в изобилие, но общото чувство е, че тя не доминира над чистото каране.

Ако помислите, че това чудо има цели 542 к.с и струва „само“ £78,000, то май идва доста изгодно? Това е кола, която може да карате и всеки ден – когато окачването е настроено на нормално, ще получите нужния комфорт. Porsche 911 Турбо е толкова бързо и има сходни параметри, но е двойно по-скъпо.

Не всичко в GT-R обаче е перфектно. Например интериорът - изглежда остарял, а задната видимост е слаба.

Като цяло, можем да заключим, че GT-R е автомобил шедьовър. Когато го видите ще се почувствате като типичен „фенбой“ и той ще ви плени моментално. След среща с истински GT-R, най-вероятно ще го заобичате завинаги и самите вие ще станете един от много фенове на марката.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.