Alfa Romeo

Как 4C може да накара новото поколение да се влюби в Alfa Romeo?

2015.05.25

Може да е несъвършен в много области, но точно това го прави толкова очарователен при шофиране. Факт е, че стилът му привлича много повече съблазнителни погледи от харема на Дан Билзериан.

Едно от най-добрите шосета е А283 до Милфорд, разположено на юг от Лондон близо до историческото селище Петуърд, недалеч от южното крайбрежие. Това е гориста местност чийто местни жители не са особено привикнали към шума на двигатели и високи скорости. Асфалтът е вълнообразен, а завоите доста привлекателни за шофиране. На този път 4C сякаш се чувства у дома си.

Ако трябва да бъдем абсолютно честни, Alfa Romeo 4C не е кола, в която можеш да се влюбиш прекалено лесно. Това е една връзка, изискваща доста усилия … но в крайна сметка те си заслужават напълно. Навярно сте чували израза „не си истински маниак, ако не си притежавал Alfa“. За съжаление, това са пълни глупости. За нашите родители Alfa Romeo е притежавала състезателен романтизъм. За доста от нас, това е може би поредната скучна и нехаризматична кола, която не успява да докосне душите ни.

Ето че стигнахме до същината на проблема, а той е следния – 4С е далеч от перфектната кола. Колкото и от производителя да твърдят обратното, Porsche Cayman е техен конкурент, и по почти всички критерии 4С отстъпва на Германеца. От Alfa признават, че 4С не е добър, колкото Cayman, но според Италианците двата автомобила не са конкуренти и не бива да се сравняват. Е, това хич не ни хареса особено, честно казано.

Колкото и да ни се иска да покажем среден пръст на поредните PR безсмислици, трябва да признаем, че наистина сравнението между Cayman и 4C е доста неуместно. Въпреки че са два малки спортни автомобила, те са насочени към съвсем различни пазарни сегменти.

4С е автомобил, който притежава наистина комплексни качества, много подобни на качествата притежавали старите класически автомобили, които нашите родители са харесвали преди много години. Младите автомобилни почитатели често тъгуват по простотата на старите коли и въздишат по миналото, когато не беше толкова лесно да караш автомобил. 4С е колата, която запълва празнината между модерните технологии и класическото шофиране.

Дизайнът на колата е прекрасен. Дълбоките лайсни на предния капак се събират в основата на предната броня, обхващаща емблематичната Alfa Romeo решетка. Ръбът на вратите артистично се извива нагоре, а те самите преливат идеално във въздушните отвори в задната част. От където и да го погледнеш, Alfa Romeo 4С е един прекрасен Италиански автомобил.

Премятайки се през високия праг вътре кабината, ще видите открития карбон показващ доста провокативно това, което се крие отдолу – а то е нещо доста екзотично, приличащо на McLaren 650S. Alfa 4C е най-евтината подобна кола. Позицията на тялото е много, много ниско, а гледайки наоколо ще видите един от най-лошите интериори в модерен автомобил. Седалките са тънки и неудобни, дизайнът на волана е супер скучен, а аудио системата е Parrot – бавна и тромава, освен това изглежда евтина и грубовата.

Карайки по тесен път с много изкачвания и спускани, тази кола с къса база и непредсказуема мощност ни създава изключителни моменти на наслада. Със завъртане на ключа и светване на таблото ще видите един прекрасен ТFT екран показващ обичайната информация като скорост, обороти и други неща. Протягайки крака си към педалите ще установите, че те наподобяват същите в добрите стари класически автомобили.

От много години единствената опция за бърза спортна кола е Cayman. Почти всички от конкурентите на тази кола изправили се срещу нея в съревнования като време и удобство при каране не успяват да изместят Германската машина от първото място на подиума. Италианците дойдоха и подминаха подиума, отказвайки да аплодират победата на Porsche.

4C е подходяща за хора, които не искат да използват колата си ежедневно и харесват скачане с парашут. Porsche се срещат често около нас – те са едни прекрасни автомобили, добри, но нищо специално. Никога не бихте разчитали на Alfa в ежедневието си, и това прави тази марка толкова фантастична. Колата прави невъобразим шум и всички около нея са щастливи. Тя изисква повече от водача всеки път, когато е на пътя – точно за това много шофьори са влюбени в нея.

За около £45,000 или около 123,000лв, автомобилът е една доста скъпа играчка и понякога недостатъците му могат да ви отчаят. Но след една тежка работна седмица, вие най-вероятно ще бързате да влезете в купето, да завъртите ключа и да оставите шумът да атакува сетивата ви.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.