7 възкръснали суперколи, в които феновете отново ще се влюбят

2015.07.31

В днешно време не е лесно да си истински фен на силовите автомобили, но след като някои производители възкресиха отдавна мъртвите си проекти вече се вижда някаква светлина в тунела!

Смаляване на размера, увеличаване на задръстванията, нарастващи цени на горивата, смъртта на традиционните двигатели с атмосферно пълнене, които всички познаваме и обичаме. Въпреки това има неща, които ни карат да бъдем позитивни. Една важна причина е това, че перформънс колите сякаш отново са във фокуса на производителите.

Продажбите нарастват, интереса в развиващите се пазари също, а като следствие от тези тенденции отдавна позабравените силови коли или вече получиха наследници или такива се планират в момента. И докато новите модели няма да бъдат по възможностите на обикновените фенове в момента на излизането си, то представете си че след няколко години пазарът ще се наводни с тези прекрасни генерации от спортни и бързи модели.

1. Honda Civic Type R

Последния път когато Хонда продаде нещо подобно на силов автомобил се случи преди около 5 години. Сега Японската компания се завръща с новата Honda Civic Type R. Тя има мощност от 306 коня, максимална скорост от 283 км/ч и агресивна аеродинамика.

2. Honda NSX

Говорейки за Хонда и нейните планове, трябва да споменем и новата NSX. Името изчезна след пенсионирането на първата генерация автомобили през 2005 година и след две години на парадиращи концепти и трейлъри пред очите ни серийната версия беше официално разкрита.

Само времето ще покаже дали тя ще е достатъчно добра за да предизвика вълненията познати от нейния предшественик. С мощност от 550 конски сили от V6 двигател с електрическа система NSX със сигурност е обещаващ модел.

3. Peugeot 308 GTI

Преди доста време, Peugeot създаде 306 GTI-6. Това беше един много добър автомобил, но след него Французите престанаха да пускат подобни модели. Двата наследника на 306 GTI-6, съответно 307 и 308, бяха пуснати без специална версия, но следващият модел – 308 най-накрая ще получи инициалите GTI.

Трябваше да чакаме над 15 години, но наследникът на 306 GTI-6 се появи на хоризонта. С мощност от 268 конски сили и олекотено шаси с маса 1205 килограма, новият модел със сигурност ще се хареса и ще конкурира Seat Leon Cupra.

4. Alfa Romeo Giulia

Напомпаните седани бяха запазена марка на Alfa Romeo от десетилетия. Кой може да забрави оборудваната с турбо Giulia, V6 на 75, и все още изкушаващата 156 GTA? Тъжното е, че всичко приключи с версията 159, чийто топ модел беше оборудван с GM двигател с шест цилиндъра, задвижване на четирите колела и имаше по-дебела фигура. После, през 2011 година, Alfa прекрати напълно 159 и не представи нищо ново като алтернатива.

За щастие се задава нова четириврата Giulia и сякаш седаните ще присъстват по-силно в менюто в Торино. Това ще бъде горещ модел – съперник на BMW M3, чудовище с мощност от 503 коня и Ferrari V6 двигател. И нещо важно – ще бъде със задно задвижване.

5. Lancia Delta Integrale

С този автомобил малко ще спекулираме, защото завръщането на легендарната Delta Integrale все още не е потвърдено. Всичко което се знае е, че някои топ ръководители в Fiat Chrysler Automobile са настояли за възобновяване на проекта Integralе. Завръщането на легендата би било невероятно, както този рендер от преди година показва. Освен това ще има възможност и за едно съживяване на западащия бранд Lancia, който стада от вече доста години.

Това е още един показателен пример, че индустрията се обръща назад към супер автомобилите, даже и нищо да не се случи и колата да си остане нереализиран проект. Все пак стискаме палци и се надяваме да видим Delta Integrale отново…

6. Toyota Supra

Слуховете за очакваната колаборация между BMW и Toyota са доста противоречиви, но се твърди, че резултатът ще са моделите BMW Z4 и нова Toyota Suprа, като двата модела ще имат обща основа. След 13 годишно отсъствие изглежда, че Supra ще се завърне. Искате ли още добри новини? Очаква се колата да е вдъхновена от стила на зашеметяващия FT-1 концепт (на снимката по-горе).

7. Fiat 124 Spider

Има нещо толкова примамливо в стария Fiat Barchetta, въпреки че той е базиран на стария Punto, има предно задвижване и е продаван с ляв волан дори на пазари с дясно ориентирано движение. Компанията не представи заместител на колата, след като тя беше пенсионирана през 2005 година, но Alfa показа съвместен роудстър с Mazda, а Fiat побърза да направи своя версия на новата MX-5.

Базирайки се на няколко концепта, специалисти твърдят, че Spider ще изглежда доста по-добре от стария Barchetta и ще бъде в предпочитания вариант за спортен автомобил със задвижване на четирите колела. Искате ли още? Новият модел ще възкреси старата табелка 124 и ще получи гореща Abarth версия.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.