10 изумително щури неща от старите автомобили

2015.07.03

Когато си помислите за автомобил на възраст по-голяма от 30 години, сигурно в съзнанието ви изплуват доста странни картини. Всъщност, старите кои са доста по-интересни отколкото може би смятате. Някои техни елементи са били изключително напреднали за времето си, а други по-малко. При всички случаи обаче, те са странни и щури.

10. Минибар в жабката

Коктейлите станаха популярни през 50-те години на миналия век – десетилетия преди революцията на мерките за безопасност като предпазни колани и въздушни възглавници. По това време някои производители решиха, че в пиенето и шофирането няма нищо нередно. Cadillac Eldorado Brougham от 1957 година включваше минибар в жабката като стандартна екстра. Чашите магически се появяваха при отварянето на жабката и оставаха стабилни благодарение на магнити.

9. Iter Avto (онборд навигация)

GPS е сравнително ново откритие. Изглежда обаче, че шофьорите още през 30-те години са имали достъп до онборд навигация и то доста по-сложна, отколкото може би си мислите. Iter Avto е функционирала с помощта на свитъци хартия поместени в дисплея, които се преместват с помощта на кабел свързан със скоростомера. Поради това, картата се е премествала по-бързо при увеличаване на скоростта. Проблемът е бил, че картата се е премествала само напред и назад, което означава, че при промяна на маршрута и пътя шофьорът е трябвало да спре и да я смени.

8. Автоматични колани

В началото предпазните колани са били само допълнителна опция към автомобилите - просто един лукс. През 70-те години обществото става доста по-чувствително на тема безопасност и така се раждат първите автоматични колани. Много от тях са били прикрепени към вратите, така че при влизането в купето хората е трябвало да се шмугнат под тях. При затварянето на вратата коланите се регулират автоматично. Проблемът е, че тази идея е била доста неудобна и повечето хора просто са е отървавали от коланите.  

7. Грамофон

Днес се нуждаем от малък плеър или телефон и можем да слушаме всяка песен, която искаме. Но какво е било решението през 50-те? Разбира се, че вграден в купето мини грамофон. Chrysler го вгражда точно под радиото, като активацията е ставала с превключвател. Записите са били специални за автомобил и то в ограничен тираж. Както сигурно предполагате – и при най-малката неравност звукът е насичал.

6. Автоматични светлини

Това изобретение също е старо. През 60-те години GM представи Twilight Sentinel. Технологията автоматично е включвала предните светлини, когато времето е започвало да се смрачава. Имало е и таймер, за да може светлините да бъдат включени след като излезете от колата, с цел да намерите входната врата. Cadillac нарича своята система Guidematic Headlamp Control. Тя е била доста своенравна и понякога не е отчитала правилно светлините условия. Въпреки това, автоматичните светлини са били една доста интересна екстра от далечното минало.

5. Метални камбани

Днес някои магистрали предупреждават шофьорите, ако променят траекторията и доближат мантинелите в резултат на заспиване. През 30-те години подобни неща не са били налични и решението е било друго - малък метален гонг или камбана прикрепена към водача под брадичката. Идеята е била, ако той евентуално заспи, камбанката да го събуди.

4. Регистрационни номера с череп

Тези табели не са били издавани на хора, които са супер яки, а точно обратното – на ужасни шофьори. Поне това е бил първоначалния план в Мемфис през 30-те. Идеята е била да се отличават редовните и съвестни водачи от тези, които нарушават законите. Шофьори нарушаващи законите са получавали специални черни номера с череп, кости и думите „нарушител на пътните закони“.

3. Клетки за кучета

Дори през 30-те години хората са знаели, че кучетата харесват да си показват главите през прозореца. Те са осъзнали и друго - че кучетата са оставяли доста косми по седалките. Решението? Специално отделение за кучета прикрепено към долния край или вратата на колата. Кучетата са били затваряни вътре и са получавали достъп до свеж въздух през специални отвори. Ползвани са и метални клетки с капаци за защита от прах и дъжд.

2. Кормилна система Wrist Twist

Wrist Twist е била създадена с идеята да замени напълно воланът. Системата се е състояла от два 13 сантиметрови пластмасови пръстена, които е можело да се въртят независимо един от друг. Това е повишавало значително видимостта на водача и управлението на колата, тъй като шофьорът е завивал с по-малко движение на ръцете. Въпреки някои ползи, технологията така и не влиза в масово производство.

1.Конска глава

Дизайнът е от далечната 1899г. Смята се, че е дело на Юрая Смит, а автомобилът е включвал реплика на конска глава в реален размер, прикрепена към предната част. Идеята е била по-лесния преход от каруци теглени от коне към автомобилите. Смит дори е предложил главата да се ползва като багажно отделение. Смята се, че това е било само идея и реална кола никога не е била произведена. Затова е и трудно е да си представим, как точно се е случил преходът от каруци към автомобили!

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.