6 автомобила, които преминаха възрастта от 10 години

2015.10.09

Времето минава много бързо и може би ще се шокирате, когато откриете, че следните култови модели са с нас от повече от десетилетие:

1. BMW E46 M3

E46 е наш фаворит, защото колата е все така добра спрямо днешните стандарти. Сега си представете как бихте се чувствали зад волана на това бижу преди повече от 10 години...

Интересно е, че при излизането на първите Е46 М3 от продуктовата линия, светът тъкмо се възстанови от масовата паника около евентуалния край на света през 2000-та.

2. Honda NSX

Honda NSX е една истинска легенда. Това беше любимата кола на много хора - кола която доказа, че е възможно постигането на представянето на Ферари, но без ужасните проблеми с надеждността. Honda беше дори повече от това, което Италианците направиха. Двигателят беше 3 литров VTEC V6, а по-късно се появи и 3.2 литров модел.

След излизане на пазара през 1990г, моделът не успя да се приспособи към новите реалности и това беше главна причина за запада на NSX. Производството спря окончателно през 2005 година, същата година когато излезе Междузвездни Войни 3 – Отмъщението на Ситите – един от най-касовите филми за всички времена.

3. Dodge Viper

Ако търсите един култов автомобил, то едва ли бихте открили нещо по-странно и свирепо от Dodge Viper.

Втората генерация се превърна в икона, класика, но тя все още продължава да впечатлява. Под капака имаме един огромен 8.3 литров V10 двигател с мощност от 493 конски сили. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за под 4 секунди! Ето защо Dodge Viper е един страшен звяр. Ъпгрейдвана версия на Viper се появи през 2003 година, а по същото време Китай стартира своята първа човешка мисия в космоса.

4. Honda Civic Type R EP3

Първата Civic Type R беше EK9 и излезе през 1997 година. Това беше един фантастичен малък автомобил, който разполагаше с пъргав двигател и леко шаси. За жалост, моделът се продаваше единствено на Японския пазар. Когато излезе негов наследник (с код ЕР3), той се появи по целия свят и това развълнува страшно много хора.

Екстериора умело прикрива огромния потенциал криещ се под капака, а визията умело издържа теста на времето. През тази година отбелязваме 10 години от прекратяване на производството на ЕР3, който се появи през 2001 година.

2005 беше последната година, през която EP3 беше на пазара. През същата тази година урагана Катрина нанесе огромни щети по източното крайбрежие на Щатите.

5. Ferrari Enzo

Тук ще разбъркаме сериозно нещата с Ferrari Enzo, ако разбира се, нямате нищо против. Както виждате останалите коли в списъка изглеждат сякаш, че са по-млади от 10 годишни. С Enzo обаче положението е напълно различно.

Ferrari Enzo се произвеждаше между 2003 и 2005 година и със сигурност е една от най-култовите екзотични коли за всички времена. Зашеметяващото представяне е благодарение на страхотния 6 литров V12 двигател с мощност от цели 651 конски сили, който е монтиран в средата на шасито.

Не знаем какво мислите вие, но според нас визията на този автомобил е много по-ретро, отколкото е в действителност. Всеки път, когато погледнем Enzo ние го свързваме с нещо, произлизащо от късните 90-те. Ще бъде интересно да видим дали съвременните екзотични суперколи ще издържат теста на времето, както Enzо успя да направи.

6. Ford Focus RS

При излизането на първата генерация Ford Focus през 1998 година, той изцяло промени правилата на играта в сегмента на малките фамилни автомобили. Той изглежда все така свеж и днес, а дори според съвременните стандарти той е все още забавен за каране и бърз.

При излизането на RS модела през 2002 година, той нямаше да предизвика сериозен интерес, ако не беше наистина брилянтен. С този модел Ford получиха множество похвали, но със само 4501 произведени коли, RS е твърде рядък за засичане по пътищата.

Невероятно е, че Focus RS излезе на пазара в същата тази година, когато въведоха и Еврото като валута. Може ли да повярвате, колко много време мина от тогава?

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.