8 ситуации на пътя, които могат да ви изкарат извън нерви

2015.07.31

Един истински фен на автомобилите има нужните познания и знае как се шофира според правилата, но всеки от нас се сблъсква доста често с „обикновени“ хора, които могат да се окажат и доста опасни.

1. Разсеяно шофиране

Автомобилите са огромни и тежки обекти, движещи се с висока скорост. Вероятно е добра идея да бъдете внимателни и да гледате пътя, но често се случва хора да правят и доста други неща заедно с шофирането. Например говорене по телефон, пращане на текстово съобщение, ядене на сандвич, настройване на радиото… всички тези неща са потенциално опасни и могат да причинят сериозни инциденти.

2. Неспазване на предимство

Едно от най-силните раздразнения на пътя възниква, когато някой шофьор безцеремонно не даде предимство на другите водачи. Спазването на правилата и уважението към останалите водачи са ключови фактори за намаляване на инцидентите на пътя.

3. Даване на ненужно предимство

Даването на предимство може и да причини проблеми, особено когато шофьорите го правят винаги и на всяка цена, без значение от ситуацията. В случая на снимката по-горе, автобусът е в нарушение и прави обратен завой на безумно място. Осталите водачи могат да спрат внезапно и да стане неприятна верижна катастрофа.

4. Неправилно пристрояване в друга лента

Някои казват: „Винаги карам в средната лента, когато съм в непознат район за да имам време да реагирам и да планирам маршрута си.“ Това е разбираемо донякъде и важи особено за нови и неопитни водачи, обаче може да причини и големи проблеми. Има и друго – кръстовищата не се появяват ей така от нищото.

На доста места, по магистрали и главни пътища, има огромни табели и маркировка на асфалта, показващи коя лента на къде води. Ако не може да си планирате маршрута след 1 км при 100 км/ч то по-добре да не шофирате изобщо.

5. Шофиране с непостоянна скорост

Шофирате по магистралата и изпреварвате бавно движещ се автомобил. След секунди го виждате от ляво как ви изпреварва и застава пред вас в същата лента. Намалява скоростта и вие пак сте принудени да го изпреварвате. Това нещо може да се повтаря до безкрай и реално е доста изнервящо.

6. Внезапно натискане на спирачки

При много натоварен трафик по градски пътища или магистрали внезапното спиране може да има верижен ефект. Верижната катастрофа обикновено се предизвиква от водач, който кара много близо до останалите участници в движението и не спазва минималната дистанция. Когато един от автомобилите удари спирачки, шофьорът зад него реагира още по-бурно, предизвиквайки верижна реакция и в крайна сметка неприятна катастрофа.

7. Велосипедисти, които не спазват правилата за движение

Тук вече не говорим за глупави шофьори, а за други участници в движението. Ако смятате, че най-големите опасности могат да се причинят от пешеходците помислете си, че и велосипедистите не са по-малко опасни, ако не знаят правилата. Не всички от тях са такива, но неправилно пресичане на пътища, завиване без сигнал и други нарушения са много големи предпоставки за изнервяне.

Някои от тях се опитват да се шмугнат между автомобилите, да ги изпреварят при влизане в завой и какви ли не други неща, а доста от инцидентите можеше да се разминават, ако всички на пътя спазваха правилника – пешеходци, шофьори на автомобили, велосипедисти.

8. Хора, които не казват едно благодаря

Това е на пръв поглед маловажно нещо, но едно бързо признание за дадена добрина с кимване или поздрав с ръка е за уважение, а обратното – дразнещо.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.