7 погрешни схващания за колите

2015.08.28

Хората които не са толкова в час с автомобилите често имат някои доста погрешни представи за тях и техните собственици. Ето някои от тези масови схващания:

1.Карането на стара кола показва, че собственика и няма пари

Грешно: притежаването на стар автомобил често означава, че човекът иска модел с идентичност, харизма и слава. Освен това старите коли са и по-забавни за каране и управление – в тях липсват модерни средства за контрол и често ще откриете само три педала. Тези модели са леки и супер атрактивни за каране.

Накрая ще споменем и че страхотната стара кола /тук не говорим за Honda Civic от 1996/ често се чупи, а когато това стане вие най-вероятно ще прекарате доста време в ремонт и търсене на части.  

Извод: притежаването на стар модел може да е страхотно.

2.Може да форсирате студен двигател.

Вероятно доста хора не съзнават когато го правят, но това съкращава живота на двигателя и е предпоставка за по-скорошно възникнала повреда. Представете си как се събуждате сутрин – вдигате се бавно от леглото и се запътвате към банята. Едва ли спринтирате сънени. Първо си проверявате телефона, правите едно две разтягания и чак тогава се заемате с по-значими дейности.

Същите правила са валидни и при един студен двигател. Хората които не са много навътре в материята не знаят, че 90% от износването на двигателя се случва през първите 30 секунди, затова нека поне ние знаещите да си запазваме двигателите.

Извод: 90% от износването на двигателя става през първите 30 секунди

3. По-голямата кола е по-сигурна.

Ако карате Ford Explorer и се сблъскате челно с Miata, то вие почти сигурно ще имате по-малки щети. Възможно е и просто да преминете през колата без да разберете :)

НО при една ситуация в която трябва да реагирате много бързо с промяна в траекторията вие сте много повече изложени на риск от преобръщане, защото имате висок център на тежестта, меко окачване и кормилно управление. Както се казва: колкото по-големи сте, толкова по-тежко ще паднете!

Запомнете и това, че голямата маса означава и по-трудно спиране при извънреден случай.

Извод: често големите коли са по-опасни от малките.

4. Феновете на автомобили са скучни хора.

"О, ти харесваш коли… яко! Коя ти е любимата?“ Това сигурно са най-честите реплики към някои, който обича колите. На такъв въпрос често се отговаря с изтъркан отговор и изръсване на някоя марка като Porsche 911, която всички познават добре. По този начин по-бързо ще преминете тази тема и ще се спрете на нещо, което вълнува всички в компанията. За всички хора, които не са запалени по колите: Само защото сме фенове не значи, че нямаме и други интереси...като например да гледаме повторенията на Top Gear по телевизията!

Извод: всъщност може да сме доста скучни!

5. Бързите автомобили са безсмислени заради ограниченията на пътя.

Смисълът от притежаването на бърза кола не е в постоянното каране на предела.

За хора като нас е достатъчно да знаем, че колата ни има възможности да е супер бърза. Понеже ние и околните знаят това самото чувство ни доставя наслада и няма нужда винаги да караме бързо.

Смисълът от бързите автомобили е и в това да можем да освободим напрежението, когато условията са безопасни – например на магистрала. Защо? Защото всички с петрол в кръвта изразяват яростта си не с насилие, а с натискане на педала на газта.

Извод: караме бързи коли за да се чувстваме добре и да освободим натрупаното напрежение.

6.Няма смисъл от скоростен лост.

Отново въпросът опира до избора на начин на живот. Любителите на автомобили искат да имат пълен контрол върху колата. Те обичат да карат колата си да танцува по пътя. Те харесват звукът от двигателя при високи обороти, които са контролирани с ръце и крака. Няма нищо по-вълнуващо от постигането на хармония между вас и автомобила. Точно това кара хората да се влюбват в тези машини.

Доста от модерните марки са все така икономични и бързи и без наличието на лост, но ние ви гарантираме, че няма как да изпитате същата наслада, която получавате при ръчните скорости… е може би с изключение на случаите, когато сте спрели в задръстване.

Извод: Ръчните скорости осигуряват пълна хармония между шофьор и автомобил.

7. Приемливо е да а шофирате в средната лента.

Не, не, не! Освен ако не изпреварвате е по-добре да сте в най-бавната лента. Защо? Защото колкото повече време карате по средата, толкова по-дълго време ще задържате останалите водачи, а това води до увеличаване на трафика. По-голям трафик е предпоставка за повече инциденти.

Не е чудно, че бял ван е бил глобен с близо 1000 паунда в Англия за това, че е карал със 100 км/ч в средната лента по магистрала М62.
Извод: Не, не, не!


За кои други погрешни схващания може да се сетите?

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.