5 причини за фатална повреда на двигателя

2015.07.29

1.Дефект на гарнитурата

Тя играе много важна роля, защото запечатва секциите на двигателя и предпазва от изтичане на течности и попадането им в места, където не е желателно те да попадат. Главната цел е предотвратяване на попадането на масло и охладителна течност на двигателя в буталата.

Когато гарнитурата дефектира маслото се смесва с охладителната течност около горивните камери и кара буталата да се справят с нетипични за тях входящи течности, които не са предвидени за горене. Възможните щети са деформация на главата на цилиндъра и големи щети по буталата, което често води до тотална повреда на двигателя.

Начинът за предотвратяване на дефект на гарнитурата е супер прост и включва достигане на оптимална стабилна температура на двигателя преди сериозно шофиране. Осигуряването на период на „покой“ и след сериозно натоварване също редуцира риска от дефект на гарнитурата.

Симптомите на дефект на гарнитурата включват загуба на охладителна течност и нетипично увеличение на температурата на двигателя. Следете и за кремообразен оттенък на охладителната течност, което е индикация за попаднало масло в системата. Колкото по-рано забележите тези признаци, толкова по-добре!

2. Липса на смазване

Всеки знае за едно или две супер важни неща при поддръжката на автомобил, и със сигурност смяната на маслото е едно от тях. Маслото е необходимо за гладката работа на двигателя, като лубрикантът намалява триенето на движещите части и повишава ефективността.

С течение на времето вискозното масло започва на събира мръсотия и лепкави въглеродни отлагания – резултат от деградация на двигателя и постоянния цикъл на нагряване и изстиване на течността. Необслужваните коли изминават дълги разстояния без смяна на консумативите и в резултат на това маслото в тях придобива по-нисък вискозитет и катраноподобен външен вид.

Липсата на качествено масло води до  влошаване на нормалната работа на двигателя, който започва да страда от тежка корозия в активните области на цилиндрите и коляновия вал. В резултат на това започват да дефектират други важни елементи на двигателя, тъй като всички те остават без защита срещу топлината от повишеното триене.

3. Зареждане на друго гориво

Често сме чували за случки как някои е заредил колата си с неправилното гориво. Това е истински бич за двигателя и може да причини сериозни повреди и разходи за собственика. Застрашени от повреда са резервоар, горивна помпа, горивни тръби и инжекторите, като най-често се налага замяната им.

В бензиновия двигател сгъстената смес от въздух и гориво се запалва с помощта на свещ, а дизеловото гориво има много по-висока точка на възпламеняване, което означава, че ако дизела се изпомпва в бензинов двигател автомобилът е много вероятно изобщо да не може да тръгне.

Дизеловите горивни помпи работят при много високо налягане /между 350 и 1600 бара/ и се смазват от самия дизел. Ако в системата случайно попадне бензин той ще действа като нежелан разтворител, който намалява триенето и причинява сериозни повишение на температурата на триещите се метални части.

Металните частици от повредените помпи могат да попаднат в тръбопровода за горивото и да причинят допълнителни щети по целия двигател. Двигателите HDI са най-податливи на подобни повреди, като вместо опити за прочистване на системата често се сменя целия двигател като по-евтина процедура.

Ако някога попаднете в подобно положение избирайки грешно гориво, в никакъв случай не завъртайте ключа на запалването, а потърсете специалист.

4. Diesel Runaway

Рядко състояние срещано при дизелови агрегати, при което двигателят черпи допълнително гориво от непредвиден източник и повишава оборотите си до пълна механична повреда поради недостатъчно смазване.

Докато бензиновият двигател е оборудван с карбуратор и използва дроселова клапа контролирана от педала на газта, дизеловият двигател контролира съотношението гориво/въздух в цилиндрите чрез промяна на оборотите в следствие на промяна на количеството на гориво подавано към цилиндрите. Отвеждащата тръба се използва за одушник на картера без изпускане на опасни въглеводороди в околната среда. При по-стари и износени двигатели тези пари могат да се промъкнат покрай буталата и да попаднат в картера, образувайки маслени пари. Тъй като маслото е близко по състав до горивото, парите лесно се възпламеняват и вдигат оборотите на двигателя.

Двигателят достига бързо критични нива на работа, при които той продължава да работи дори при изключено запалване, поради продължаващия приток на „гориво“ към цилиндрите. В крайна сметка резултатът е пръскане на двигателя.

Ако това се случи с вас има няколко начина за прекъсване на процеса. Тук се включват блокиране на въздушния филтър или блокиране на двигателя с висока предавка.

5. Прегряване

По-голямата част от двигателите са проектирани да работят при температури между 60 и 90 градуса. Ако те често излизат извън заложените параметри за дълъг период от време могат да доведат до много проблеми на собствениците.

Доста домашни проекти прегряват защото хората приемат охладителната система на стоковия автомобил за даденост. Радиатори, интеркулери, охладители, водни помпи – всички те са проектирани точно за спецификациите на стоковия автомобил. При всякакъв ъпгрейд на колата трябва да се направи и подходящ такъв по охладителната система. 

При задръстване на системата, липса на охлаждаща течност или повреден радиатор, двигателят може да достигне много високи температури поради липса на отвеждане на топлината получена при горенето в цилиндрите.

Свръх температурите могат да доведат до изкривяване на различни нива на двигателния блок и тотална повреда на двигателя.

За справяне с прегряването е добре да проверявате редовно нивото на охладителна течност и да оглеждате радиаторите ребра за дефекти. Помнете, че при модификация на двигателя непременно обърнете внимание и на охладителната система.
 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.