10 чудесни автомобила и техните странности

2015.07.02

Днес по пътищата в целия свят се движат повече от милиард автомобила. Те са най-популярния рециклируем продукт в световен мащаб. В момента доста модели са създадени с една единствена функция – да служат на отегчени офис работници. Историята обаче помни и някои доста странни автомобили от близкото минало или по-модерни времена…и те все още учудват света.

10. Reliant Robin

Reliant Motor Company е създадена в Тамуърт, Англия, като малък автомобилен производител започнал с модели на три колела. Тези странни автомобили са били смятани за мотоциклети и са били по-евтини за регистрация и застраховане. Но както често се случва, при евтиното има уловка – тези коли са трудни и нестабилни за каране… почти колкото велосипед, каран от малко дете. Въпреки това, Reliant Robin е статистически най-сигурната кола в Англия. Само 0.9% от тях са катастрофирали – може би заради това, че собствениците им са супер внимателни за не се преобърнат!

9. Morgan Three-Wheeler

Още един Британски автомобил с три колела. Този не е известен толкова със склонността си да се преобръща, колкото с причудливия си вид. Morgan е фамилна компания базирана в Малверн, Англия, основана през 1909 година. Собствениците решават да направят автомобилите с три колела по-модерни, но в същото време бутикови. Използват 40,000 различни бои и 50 вида кожа, от които може да се избира. Колите са оборудвани с интересни технологии като старт бутон и уреди ползвани в самолетната индустрия. Най-интересното нещо в тях е ползването на дърво за рамката, вместо метал. Това редуцира теглото и помага за по-доброто управление.

8. Stout Scarab

Минивановете днес са доста разпространени, но тяхното начало е поставено именно от Stout Scarab през далечната 1936 година. Американският инженер Уилям Стоут е в индустрията от 1907, когато е шеф конструктор на Shumeir motor Truck. След 1935, той започва да работи по автомобил с подобен на самолет стил и конструкция. Идеята е революционна за времето си и това е фактически първия миниван в света. Той е включвал интериор за обслужване на различни нужди, задни седалки трансформиращи се в маса и др. Цената му е била доста солена за времето си – около 90,000$ по сегашни цени. Точно заради това се смята, че са били произведени едва 9 бройки между 1934 и 1939 година.

7. Aston Martin Lagonda

Aston Martin са произвели някои от най-интересните и красиви коли в историята на индустрията, но Lagonda не е точно красива. Първото което ще забележите е изключително екстремен дизайн, но това което се намира вътре е било още по-странно за времето си.

Lagunda е първия автомобил с дигитално LED тъчскрийн табло. Всичко това се случва през 1976 година. Дигитални екрани във времена, когато дори произвеждането на бензин се е смятало за труден процес. Lagunda претърпява серия от промени преди да се появят тези футуристични дисплеи. Развитието не спира до 1990-та, като през 1984г. са добавени гласови команди поддържащи Английски, Немски, Френски и Арабски език.

6. Dodge Viper RT/10

Viper е модерният Shelby Cobra – един истински мускулест автомобил. Новият модел беше пуснат с идеята да бъде прост, алтернатива на усложнените модели, които започнаха да излизат след 80-те. Дебютира като концепт през 1989-та и предизвиква голям фурор. Моделът от 1992 година се смята за легендарен заради своята семплост. За цена от $50,000 се предлагат огромен двигател, красиво тяло и нищо повече от това….

5. Citroen DS

DS е представен през 1955 година и включва толкова гладко окачване, че то е било описвано като „каране на летящо килимче“. Технологията е революционна с това, че не използва традиционни пружини и газови амортисьори, а комбинация от хидравлика и пневматика. Това води до намаляване на общото тегло и повишаване на комфорта. DS е известен с това, че спасява живота на Френския президент Де Гол при опит за атентат през 1962 година. DS успява да избяга на похитителите с бърза скорост и голяма маневреност, въпреки спукването на четирите гуми при стрелбата.

4. Ferrari 250 GTO

250 GTO беше отговорът на Ферари към FIA и тяхната награда за най-добра спортна кола през сезона. Поради промяна в правилника през 1962 година, FIA започна да изключва от класацията модели, които не се произвеждат масово. Именно затова Ферари конструираха цели 36 бройки 250 GTO.

Поради лимитираното производство, цената на тези модели в момента е космическа. През 2014 година такъв екземпляр се продаде за безумните $34 милиона.

Колата е необикновена поради няколко причини. На първо място алуминиевият корпус е ръчно изкован върху парчета дърво, така че всеки автомобил е донякъде различен от другите. Двигателите също са различни – някои модели имат 295 к.с, но други са даже  и по-мощни.

3. Mercedes-Benz 600 Pullman Limousine

Големия брой екстравагантни екстри на Mercedes-Benz 600 Pullman Limousine са успели да привлекат вниманието на една специфична потребителска група – диктаторите! Садам Хюсеин, Фидел Кастро, Никола Чеушеско, Ким Йонг II и други са се возили именно в този автомобил. 600 Pullman е оборудван със сложна хидравлика с налягане 3200psi и минерално масло. Само замяната на шофьорската седалка струва $11.200.

2. Lamborghini Countach

Lamborghini Countach e проектиран с идеята да шокира. През годината на представяне /1974/, той кара ченетата на хората буквално да увисват. Countach е първата кола, с по-задно разположени предни седалки. Дизайнът е революционен и странен едновременно. Областта около педалите е доста тясна – толкова, че някои водачи са принудени да свалят обувките си за да ги достигнат. Lamborghini Countach е много бърз автомобил, но доста некомфортен за каране. Той е шумен и вътре става доста горещо. Въпреки това успява да събере погледите на хората… и има защо!  

1.McLaren F1

Идеята е била внедряването на технологии от Формула 1 в масовите автомобили. Резултатът е именно McLaren F1. По време на представянето през 1993 година, той е най-скъпия автомобил в света с цена от $857,000.  Произведени са само 64 бройки. F1 държи рекорда за скорост от 1993 до 2005 година – той вдига 391 км/ч.

F1 е първия сериен автомобил изграден от въглеродни влакна. Двигателят е облицован със злато, защото то е най-добрия топлопроводник. Купето има три места, като шофьорското е разположено в центъра за по-добро управление.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.