Tesla

Суперзарядните на Tesla идват в България

2015.02.22

Страната ни разполага с най-голям брой зарядни на Балканите

Едно от най-големите предизвикателства пред електрическите автомобили е постоянната тревога, че батерията може да свърши преди следващата станция за зареждане. Основателят на Tesla Илон Мъск обещава да реши това за шофьорите на Tesla със своята мрежа Supercharger, която вече се простира в САЩ и Канада, Азия и Океания и постепенно се разпростира в европейските страни, пише техническият сайт Digjitale.

Най-близката станция до нас е тази в Любляна, Словения, а най-близкият сервизен център е във Виена. Един поглед върху картата на мрежата в Западна Европа може да покаже сегашното ѝ състояние. При поглед върху картата и бъдещите планове, мрежата Supercharger на Tesla явно цели Турция да бъде следващият голям пазар за електромобилите. Плановете са за станция за зареждане в Хърватия и Словения, а после по две в Сърбия и България и накрая една в Истанбул. Така ще бъде завършен пътят на шофиране с Tesla през Европа до Турция.

За 2016 г. компанията планира също така да отвори станция за зареждане в Скопие и още няколко станции в региона, с което да позволи електрическото пътуване на Балканите. Това със сигурност означава, че повече компании ще се присъединят към тази инвестиция, за да популяризират електрическото каране в нашия регион.


Как работи?

Суперзарядните (Superchargers) се състоят от няколко зарядни за Model S, работещи заедно, за да доставят до 120 кВт постоянен ток директно в акумулатора. Работата със суперзарядните е толкова проста, колкото и с обикновен стенен конектор. Просто включваш, изчакваш 30 минути и имаш достатъчно енергия, за да стигнеш следващата станция. При това безплатно.

Настоящата структура на Балканите

Миналата година собственикът на автомобил Tesla Саша Цветойевич, предприемач от здравния сектор и първия собственик на Tesla в Хърватия, обиколи Балканите. Целта му беше да покаже, че бъдещето е на електрическите коли и да подчертае възможностите на колата и едновременно с това липсата на инфраструктура за поддръжка на такъв тип електрически коли, особено в южните балкански страни.

Хърватия има станции за зареждане на електромобили в градовете Копривница и Биоград. Това подчертава желанието на страната да насърчи по-чисти форми за придвижване. Станцията за зареждане бе изцяло финансирана по европрограмата „Интелигентна енергия“ и е само една от мерките, предприети от Биоград за устойчиво бъдеще. Станцията в Копривница допълва наскоро започналата програма за споделяне на коли, която включва шест електромобила и два хибрида. Системата за споделяне на коли бе установена като част от финансирания от Европейския съюз проект Civitas Dyn@mo.

В други страни също има изследвания в тази посока. Македония също е част от проекта Civitas Dyn@mo. Нейната цел е да подкрепи инфраструктурата за зелен транспорт чрез средства от ЕС и местното правителство.

В Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора няма движение по този въпрос засега.

България обаче се очертава регионален първенец, имайки над 10 станции за зареждане на електромобили в София и други градове. Частни компании като FullCharger Bulgaria вече са се заели със създаването на нужната електрическа инфраструктура за колите на бъдещето.

Страната цели да има 10% електромобили до 2020 г., по думите на Весела Шаранкова, генерален директор на FullCharger. Компанията наскоро откри станция за зареждане на електромобили в Добрич и обмисля откриването на още една в Балчик, съобщава сайтът Novinite.com.

Румъния също има прогрес по отношение на инфраструктурата за електромобили от 2010 г. В момента в страната се изпълняват проекти като e-Mobility Romania, които целят да увеличат употребата на електромобили и инфраструктурата им за зареждане.

Гърция цели да инсталира станции за зареждане от енергийния доставчик PPC. Някои от планираните места ще бъдат гръцкото Министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени, близо до енергийните регулатори и централата на PPC. Инсталирането на станциите е част от финансирания от ЕС проект Greek eMotion, който цели да подготви основата за масовото използване на електромобили в Европа.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.