7 суперавтомобила от 21 век заслужаващи по-голямо внимание

2016.09.26

Апогеят на суперавтомобилите беше през 90-те години на миналия век, но със сигурност и от последните 2 десетилетия има доста модели заслужаващи признание.

В днешно време суперавтомобилите са разнообразни и излизат от всякъде. Съществуват много компании произвеждащи подобни коли, така че вече не виждаме само Ferrari, Porsche и McLaren. Много по-малки и сравнително неизвестни компании не се страхуват да съперничат на големите и да пускат нишови и интересни супер коли.

Ето списък с някои бележити модели заслужаващи по-голям респект. Много от тях са позабравени, а други са скрити далеч от хорските очи в частни колекции.

Ascari A10

Малкият производител базиран в Банбъри, Великобритания успява да конструира този интересен модел, който може да съперничи на всички изпречили се на пътя му. Разполага с V8 двигател с мощност 625 к.с монтиран в средната част. А10 е еволюция на по-стария модел KZ1, но за жалост не успява да влезе в масово производство и остава на ниво прототип.

Името му отбелязва 10 годишнината на компанията. Ascari е една от най-бързите коли – ускорява до 100 за 2.8 секунди, преди да достигне бързо максималните 346 км/ч. Ако компанията беше запазила производството на шосейни автомобили със сигурност днес щеше да е съперник на много големи имена от индустрията. Срамота е, че този автомобил се появява единствено на частна писта в Испания.

Koenigsegg CC8S

Известните с изумително мощните хиперавтомобили шведи успяват да опазят в тайна моделите си, криейки тестовете далеч от всякакви любопитни очи. Koenigsegg пуска първата шосейна кола през 2002 година. Наречена е СС8S и е изградено около Ford V8. Двигателят на колата разполага с около 650 коня, което е едва около една трета от съвременния най-мощен модел на шведите – Regera 1800 к.с.

Пускането на автомобил способен да достигне 386 км/ч на права отсечка е забележително постижение за Koenigsegg, но за жалост CC8S бързо си спечелва репутация на автомобил с непредвидимо управление при високи скорости. Въпреки това, шведският автомобилен производител успява да положи началото на успешната си история и бъдещи забележителни модели.

Morgan Aero 8

Morgan Aero 8 e част от перформанс автомобилите от 21 век задвижени от двигатели на BMW. Този ползва 4.4 литров N62 V8, и е първия „нов дизайн“ на фамозния британски производител след 1948 година. В отговор на подигравките заради предницата и задницата, Morgan заменя подобните на VW Beetle светлини с такива от BMW Mini, което прави английската кола много по-красива след реновирането.

А и в представянето на Aero 8 няма нищо смешно. Ускорява до 100 км/ч за 4.5 секунди и достига максимална скорост 273 км/ч. Това доказва, че компанията може да произведе съвременен и бърз автомобил.

9ff GT9

За Порше 9ff е нещо като Brabus за Mercedes-AMG. Моделът е базиран на 911 и един от непознатите герои на последните години. Разполага с цели 1120 коня, доставени от 4-литров шест цилиндров двигател от 997 GT3.

9ff се отличава с промяна на разположението на двигателя, подобрена дистрибуция на теглото и максимална скорост от 409 км/ч. Това постижение поставя 9ff пред модел като Veyron, но е все още по-бавен от щурия SSC Ultimate Aero. Колата струва около 600 хиляди евро, но е една от малкото суперколи с двойно турбо и подобно представяне.

Gumpert Apollo

Може да има визия харесвана само от инженерите които са го измислили, но Gumpert Apollo е рядка алтернатива но много по-стандартно изглеждащите суперколи. Разполага с 4.2 литров двигател с двойно турбо Audi V8. Теглото е 1200 кг, което помага за ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.1 секунди, и максимална скорост от 360 км/ч. Това постижение прави Apollo една от най-бързите коли на десетилетието.

С отварящи се нагоре врати и почти прилепнал към земята, Gumpert Apollo е една истинска легенда оглавяваща дълго време Power Lap Board на Top Gear преди да бъде детронирана от Veyron Super Sport. Компанията в последствие се прекръства на Apollo Automobil, но името Gumpert ще бъде запомнено завинаги благодарение на този модел.

Wiesmann MF5

Винаги сме харесвали визията предлагана от Wiesmann. Този път те успешно надграждат визията на Jaguar XK120 и правят колата дори още по-атрактивна. Оборудвана е с двигател от BMW – V8 с двойно турбо. Този автомобил с ретро излъчване може да достигне до 310 км/ч. Произведени са само 55 бройки от MF5.

Той е много скъп – почти три пъти повече от предишната спортна кола на Wiesmann, но пък разполага с много повече коне – цели 547.

Spyker C12 Zagato

Повечето фенове са чували за страхотния С8, но втората суперкола на Spyker е по-непозната. Тя се отличава със страхотен двигател от VW – 6 литров V12.

C12 Zagato е конструирана с автоматична трансмисия, вместо ръчна. Параметрите включват 493 коня и 608Nm въртящ момент към задните колела. Производството е прекратено през 2008 година, като от завода излизат едва 24 коли. В последните години холандците страдат от сериозни финансови проблеми, което повлиява на моделите им. 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.