Какво представляват памучните въздушни филтри?

2017.01.11

 

Те могат да струват много повече от стандартните хартиени филтри, но дали наистина си заслужават?

Тъй като въздухът е една от двете жизнено важни съставки за ефективно вътрешно горене, много лесно е да си представим, че по-големия обем достигащ до двигателя води до по-мощен цикъл на горене. Следващата стъпка в осигуряването на добро представяне е увеличаване на чистотата на входящия въздух. Атмосферният въздух често съдържа нежелани замърсители, които намаляват ефективността на горенето. На помощ тук идва въздушния филтър, който ползва порести материали за възпрепятстване навлизането на чужди тела във въздушната кутия и съответно в цилиндрите.

В повечето коли се ползват евтините и еднократни хартиени филтри направени от уплътнена дървесна маса образуваща мрежа от естествени влакна. За осигуряване на ефективно ниво на филтрация, хартиените филтри често са големи по обем и доста плътни по отношение на разположението на влакната. Въпреки че този формат е повече от достатъчен за първоначалното филтриране на входящия въздух, ограничения прием в резултат на блокирането от филтъра може да се превърне в проблем. По-плътният материал през който въздухът трябва да премине докато достигне до всмукателния колектор води до намален обемен дебит и спад в мощността.

Плътната мрежа на хартиения филтър причинява замърсяване вътре в самия филтър, което допълнително води до блокиране на въздушния поток. Взаимодействието на въздуха с плътния филтър води до допълнителна турбуленция към входящия колектор, а това намалява ефективността на всеки цилиндър. Всичко това води до препоръчителна замяна на въздушния филтър на всеки 15,000км, която прочиства белите дробове на колата след бавното им запушване с течение на времето.

За противодействие на всички тези присъщи проблеми, различни производители на части правят памучни филтри – те са по-удобни и подходящи за спортни и по-мощни автомобили. Създадени са да издържат много по-голям пробег – дори над 240 хил.км. Тези филтри са направени от слоеве памук обработени с масло. Това помага за задържането на абсолютно всяка една мръсна частица във въздуха. Алуминиева мрежа с нагънати памучни влакна преплетени между метала създава филтрираща структура за максимална ефективност и незначително блокиране на въздушния поток.

Факторът правещ памучните филтри толкова страхотни е начинът по който те се справят с натрупаните замърсявания. След като памучните нишки съберат частиците, наслоеното масло извежда замърсителите далеч от влакната, осигурявайки чиста повърхност за следващия поток въздух. Отделените частички действат като първична филтрираща система, събиращи други мръсни частици попадащи отвън. Това означава, че до известна степен – памучните филтри работят по-добре с остаряването – нещо напълно противоположно на евтините хартиени филтри.

Хората говорят, че филтърното масло може да проникне и да стигне до всмукателния колектор, и съответно там да блокира датчика за въздух. Това от своя страна можело да причини грешка в работата на компютъра, която да доведе до по-бедна въздушно / горивна смес. K&N – известен производител на филтри от памук – очевидно разсейва този градски мит след години на „усилено тестване“. Компанията разкрива, че мълвата е разпространявана с години от сервизни центрове искащи да пробутват „безопасни“ хартиени филтри. За всеки ползван памучен филтър, вие бихте сменили до 10 обикновени филтъра през по-малки интервали от време.

Въпреки че памучните въздушни филтри няма нужда да се подменят, добрите практики сочат към профилактика на системата на всеки 80,000 км. Това почистване може да стане с един от многото спрейове налични на пазара. Почистващият агент трябва да бъде отмит с вода под ниско налягане, след което филтърът да се изсуши добре. Отмитото масло по време на процеса трябва да бъде възстановено. Преди монтирането на филтъра в кутията, той се пръска със специално филтриращо масло.

Докато производители като K&N ще възхваляват по-съвършените памучни филтри заради ползите за подобрението на производителността, въздушните потоци и съответно – мощността, то реалните ползи в сравнение с обикновените хартиени филтри са спорни. Въпреки че може да се постигне по-приятен шум при индукцията в следствие на ползването на различни материали за конструкцията на филтрите, реалните ползи за двигателя са видими само на един по-късен етап, когато съответстващия му обикновен филтър вече ще се е задръстил и ще пречи на двигателя.

Mighty Car Mods развенчават популярния конусовиден формат, както и омаслените памучни филтри продавани от много компании на пазара. Трябва и да е ясно, че всички производители на коли старателно са проучили въпроса и са проектирали въздушните кутии (заедно със съответстващите им филтри) така, че да постигат максимално добра филтрация. В крайна сметка, ползите от скъпите памучни въздушни филтри не са толкова големи за да си заслужават по-високата цена спрямо хартиените. Особено ако става въпрос на обикновен, а не перформанс автомобил.

 

Източник: Cat Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.