Хибридните суперавтомобили достигнаха своя апогей

2017.03.25

Вече знаем, че електрическите автомобили могат да са доста бързи, но никой производител все още не е правил модел с душа и страст. Имайки това в предвид, какво ще стане ако суперколите станат изцяло електрически?

Най-високите нива на представяне в днешни дни са неизменно свързани с електричеството. McLaren P1, Porsche 918 Spyder и Ferrari LaFerrari не биха били същите без ползването на хибридни технологии. Но всяка една от тези коли продължава да има голям двигател произвеждащ добрия звук. Те имат висока мощност, огромен въртящ момент и достигат астрономически максимални скорости – а тези неща не са заслуга само на електричеството. Ако махнем хибридните системи, тези три модела ще продължат да бъдат суперавтомобили, черешката на тортата в този сегмент. Същото се отнася и за модела Koenigsegg Regera.

Следователно, хибридните системи са добавена стойност към цялостния пакет, те имат силни маркетингови измерения и влияят по различен начин на изживяването в колата. Те осигуряват по-добра ефективност, намаляват емисиите – неща харесвани от ръководителите на Европейския Съюз.

Може да отидем и по-далеч. Докато батериите се ползват само за помощ на мотора, извличайки максималното от колата, тези хибридни модели ще са най-желаните на планетата. Досега, всички големи производители на хиперавтомобили са включили някакви електрически двигатели в даден момент, а традиционни компании като Mercedec и Aston Martin ще се присъединят към партито в следващите няколко години.

Но докато скоростта и драмата винаги ще са необходими условия за най-добрите суперколи в света, електрификацията е изправена пред няколко проблема. На първо място, скоростта сама по себе си не е достатъчна. Колкото повече електричество получават колите, толкова повече те губят идентичността си. Махнете звукът от двигателя и колата става бездушна. Това означава, че производителите нямат много поле за изява по отношение на електричеството и едва ли ще си позволят да преминат една граница, която вече е достигната.

Вторият проблем е представянето. Например на пистата в Нюрбургринг, електрическите коли постигат завидни времена. Но дали зашеметяващите резултати са достатъчни за това хибридите да получат нужното признание и престиж. Все пак те се съревновават с нищо повече от олд-скуул V10 и малко аеро елементи.

Въпросът който възниква е следния: знаем, че електрическите коли ще бъдат много популярни съвсем скоро, но дали няма суперавтомобилете да кривнат от този път и да се върнат към вътрешното горене? В момента те са хибриди защото технологията е модерна и нова, и защото има повече ползи отколкото негативи. Но ако един суперавтомобил наистина иска да запази магията около себе си, това няма как да стане без голям и шумен двигател.

Хибридните суперколи станаха по-малки, леки и евтини в сравнение с тези от преди години. Но докато технологията продължава да напредва и нормалните коли прегръщат тези нови технологии и стават популярни, бъдещите коли вече ще са достигнали едно високо ниво преди дори да са проектирани. Ако всички преминат към електричеството, хората ще загубят интерес. А компании като McLaren, Ferrari, Porsche, Mercedes, Aston Martin и Koenigsegg със сигурност знаят това.


Освен ако законодателството не принуди производителите да изоставят ДВГ в най-висшата му форма, хиперавтомобилите ще останат малко или много подобни на днешните – хибридни возила с големи двигатели. Дори и ако всеки Mercedes C-, E- и S класа има електромотор, дори и ако Porsche 911 премине към електричество, едва ли Европейските производители ще изоставят напълно класическите двигатели с вътрешно горене. Нуждата от тях не може да бъде изкоренена.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.