Skoda

Новият концептуален и изцяло електрически SUV на Skoda е намек за бъдещето

2017.03.30

Очаква се Skoda да пусне пет изцяло електрически модела до 2025 година, затова този концептуален Vision E може би загатва в каква посока ще се развива марката в бъдеще.

Компаниите от групата на Volkswagen включват все по-смело електричеството в своите модели. Новият концептуален модел от Skoda се нарича Vision E и е изцяло електрически модел с twin мотор и система за полуавтономия. Този модел беше представен на изложението за коли в Шанхай, Китай.

Дълъг е 4645мм, широк е 1917 и е висок 1550мм. Този дизайн е малко по-къс, по-широк и с 10 см по-нисък от Kodiaq SUV, но се очаква размените да бъдат коригирани леко ако колата евентуално влезе в производство в бъдеще. А това може и да не стане. Разполага с мощност от 302 коня и система за полу-автономно движение.

Според Skoda, Vision E покрива всички критерии за автономно шофиране от ниво 3, което означава, че колата може да се справи с почти всички трудности на пътя и да поеме пълен контрол, докато не е нужно вниманието на водача. Тя стартира режим автопилот на магистралата, остава в лентата, отклонява се за да избегне катастрофи и изпреварва при нужда. Намира места за паркиране и паркира сама, дори и без нужда шофьорът да е вътре.

Както може да се очаква, Vision E включва различни сензори и камери за мониторинг на движението и пътя, знаци и препятствия. Въпреки всичко, водачът трябва винаги да е нащрек ако нещо се обърка и да е готов да поеме контрол върху возилото. Някои съперници, като Форд, се целят в автономност от ниво 4, където вече се намира Tesla с още по-самостоятелни автомобили.

От гледна точка на практичността, Skoda твърди, че Vision E може да измине до 500 км с едно зареждане на батериите и да достигне до 180 км/ч. Очевидно, тези постижения не вървят заедно. Мотор за всяка ос означава, че концептуалният модел има четири задвижващи колела, а системата разделя мощността към осите в различни съотношения спрямо изискванията и особеностите на ситуацията.

Vision E излиза две години преди пускането на първата частично електрифицирана Skoda. Superb ще получи хибридна задвижваща система през 2019 година, а първата напълно електрическа Skoda ще излезе година по-късно. Пет години след това, брандът планира да има изцяло електрически предложения във всяка една от гамите си.

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.