Fiat, Mustang

Ford Mustang е по-сигурен отколкото показва оценката от Euro NCAP

2017.07.17

Амбициите на Ford бяха новият Mustang да предлага топ сигурност, но без нов краш тест Euro NCAP поставя на автомобила по-ниска оценка.

По-рано тази седмица стана ясно, че Ford Mustang е станал едва забележимо по-безопасен, според стандарта ЕURO NCAP. Оценката му от три звезди не изглежда обещаваща спрямо съвременните стандарти, но каква е реалната ситуация?

На първо място, важно е да се разбере, че оценяването от NCAP включва четири основни раздела: сигурност на възрастните, сигурност на децата, сигурност за пешеходци и активни системи за сигурност. Първите три области са главно пасивни, а точките се дават на база на пораженията на пътниците след сблъсък. Високо се оценява способността на шасито да минимизира щетите за хората и някои негови характерни черти. Точки се присъждат и само на хартия, дори преди да е започнал самия тест. Тестват се и системите за безопасност, включително технологии за аварийно спиране и автопилот.

Euro NCAP не предоставят подробна информация за алгоритмите и тежестта на всеки един показател за крайната оценка. Предполага се, че ако сумарно четирите раздела съставляват 100%, то всеки един от тях има ¼ влияние върху общата оценка.

Ако вземем Mustang и го сравним с някои от старите седем-местни автомобили от миналото, то последните наистина има защо да предлагат топ сигурност. Автомобил предназначен да върши работа, например да кара децата насам-натам, трябва да осигурява максимална сигурност за малчуганите отзад. Но Mustang? Това не е семеен автомобил!

Затова оценката от 32% безопасност за децата е безсмислена. Повечето автомобили получават 70-80%, а Mustang е порязан заради липса на предпазители на коланите и ограничители на натоварването в задната част на автомобила. Няма и звуков сигнал за непоставени колани отзад. Все пак има възможност за поставяне на детско столче, но оценката от 32% е твърде сурова за този автомобил.

Следва оценката за безопасност на пешеходците. Инцидентите са често явление, независимо дали се касае за вина на шофьора или на пешеходците. Понякога някои идиот пресича на неподходящо място вторачен в телефона си, а шофьорът не може да го избегне и го качва на капака. Mustang получава 78% по този параметър, което е четвъртия най-висок резултат за тази година. Това е добре нали? Да, но останалите критерии са по-слабо оценени. Оценката за безопасност на възрастните е 74%, което е доста по-малко от повечето коли среден клас, получаващи около 90%.

Въпреки редицата модификации и подобрения, включващи еърбег на волана!, оценката е същата, защото Euro NCAP не са тествали колата след подобренията. Вместо това, те разчитат на математически уравнения за да извлекат резултата: 74% вместо 72% не е достатъчно за четвърта звездичка.

Свързахме се с Euro NCAP за коментар:

Оценката за сигурност на възрастните пасажери не е променена защото не сме правили нов краш тест на Mustang. Структурно, колата е напълно идентична с предишната, която тествахме. Ford ни показаха, че са подобрили системите за „задържане“, което вече видяхме в оригиналния ODB тест.

Въпреки това, разликите в нашата оценка са много малки: повишение до 74% от предходните 72%, което не повлиява на броя на звездите присъдени на автомобила.“

Искахме да отразим в пълна степен значимите промени направени по колата, касаещи безопасността и оборудването. В раздел „Технологии за безопасност“ има значително подобрение от мижавите 16% до 61%, което означава, че те вече не са задържаща бариера за общата оценка.“

Както вече казахме, не изглежда честно Mustang да страда от ниската оценка за липса на аларма за коланите отзад, защото те едва ли някога ще се ползват за превозване на деца. Изглежда че ако NCAP бяха отразили истинското предназначение на Mustang, тяхната оценка би била четири вместо три звезди. Така би било по-честно.

Подобрението с една звезда за Mustang от оригиналната оценка от две е изцяло свързано с решението на Ford да отговори на изискванията на NCAP и да включи опции, които да повлияят на оценката. Подобрени са значително безопасността на пътниците и системите за безопасност. Въпреки това дори Fiesta има 91% в този критерии, докато Mustang е със 74%. Може би е време на колата да бъде направен един напълно нов краш-тест.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.