BMW

7 интересни неща за новото BMW Z4

2017.08.21

След като концептуалният модел Z4 вече е официално разкрит, нека да погледнем по-задълбочено към него и да видим какво предлага...

След няколко доста сериозни теча на информация, компанията най-накрая показа концептуалния BMW Z4 в Калифорния. Моделът се отличава с агресивна и спортна визия, а всички детайли сочат, че е много по-фокусиран към шофирането отколкото предишната генерация Z4.

Eто и най-интересните неща за Z4:

1. Сериен модел ще дебютира в Женева през 2018

Колкото и да харесваме и въздишаме по концептуалния модел, всички се чудим дали ще го видим в масово производство. Отговорът е положителен – това ще стане през март 2018 година, когато компанията ще разкрие колата на изложението в Женева.

2. ...и ще изглежда доста подобно на концепта

Притесненията при тези модели обикновено са свързани с това, че концептът е прекалено смел, а продуктовата версия на колата често е доста различна. Но в този случай, снимките ни дават ясна идея за намеренията на немците. Според тях, „Те показват на 80% нашите реални намерения за продуктовата версия що се касае до визия и аеродинамика.“

Някои елементи със сигурност ще бъдат променени – например предното стъкло на тестваните прототипи не съответстват на снимките, а страничните огледала са прекалено амбициозни.

3. Задно задвижване

Освен написаното в прес-съобщесието друга информация липсва, но слуховете за Z4 и съвместната разработка с Toyota за наследник на Supra говорят за хибридна технология и електрически мотор задвижващ предните колела. Но тази версия с хибриден мотор няма да бъде пусната през 2018, а по-късно. Оригиналът ще е със задно.

4. Четири и шест цилиндъра, ръчни и автоматични скорости

Наскоро разкритите документи за колата потвърждават за следните версии - sDrive20i, sDrive30i and M40i. Не се споменават нито хибриди, нито версия със задвижване на четирите колела. Всички модели ще бъдат налични с възможност за избор между ръчни или автоматични скорости.

Двигателите ще са следните: 2-литров с турбо и четири цилиндъра в редица за 20i и 30i; 3-литров с турбо и шест цилиндъра за М40i. Според данните до момента, Z4 ще разполага с мощност от 181, 248 и 330 коня, в зависимост от споменатите вече двигатели. Възможно е и леко повишение на тези числа до 2018 година.

5. Прибиращ се покрив от плат?

Не сме виждали никакви снимки на концептуалния модел с разпънат покрив, но шпионски снимки на прототипа загатват за ползването на текстил. Последното BMW Z4 – Е59 – имаше доста интересен прибиращ се твърд покрив, но това му сложи няколко килограма отгоре.

6. Никога не е било предвиждано пускането на Z5

За момент хората предполагаха, че наследникът на Z4 ще е Z5, но това явно няма да се случи, тъй като от BMW ползват винаги четни числа за купета и кабриолети.

Компанията заявява за Autocar: “Бихме искали да го назовем Z6. Въпреки че има доста подобрения, не смятаме, че ползването на Z6 би било оправдано. Затова решихме да запазим старото име.

7. Най-готиния превключвател за скорости

Бихме били изненадани, ако този доста смел волан на концептуалния модел бъде запазен за масовата версия. Надяваме се, че поне превключвателят на скоростите ще остане. Той представлява малки червени елементи върху волана. Малък, но доста приятен детайл, който бихме искали да видим ако не в продуктовата версия на Z4, то поне в наследника на Supra...

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.