Новите технологии ще направят ремонтите по колите много трудни

2017.01.09

Широкото използване на електроника за контролиране на все повече системи в новите коли може да направи домашните ремонти почти невъзможни. А внедряването на електрически двигатели ще влоши положението още повече.

Човъркането по колата е едно от най-удовлетворяващите занимания за всеки голям фен на возилата на четири колела. Има го задоволството от успешното приключване на работата и научаването на нови практически неща. И тъй като малките ремонти обикновено се свързват с по-стари и евтини коли, това се води за нещо като хоби. Може да се разглежда и като начин за спестяване на разходи. Но истината за много хора е, че ремонтите са начин на живот, главна връзка между човек и машина, и начин за разбиране на последната. И сега този начин на живот е под сериозна заплаха.

Особено в Европа и Япония, където достъпа до интересни коли, които могат да се ремонтират изцяло у дома е все по-труден, това е сериозен проблем. В крайна сметка, това ще се случи и в Америка - въпреки че пазарът на афтърмаркет части там е сериозно развит, проблемът несъмнено ще се появи.

Все повече системи в колите са напълно контролирани от електроника – от все по-сложни системи за впръскване на гориво, регулируемо окачване или системи за управление. Това са колите, които ще искаме да ремонтираме в някакъв момент, но възможните проблеми за отстраняване в домашни условия ще стават все по-малко.

Видовете системи, за които говорим, често имат механични компоненти изискващи смяна с годините, а модерните електронни елементи може да не позволят това. Но примери като затворени управляващи блокове, проектирани да предотвратят неправомерен достъп, ще ограничават голяма част от възможните манипулации от феновете на колите.

Освен това, погледнете към нещата превръщащи се в масови – като електронно-регулируемите шасита. Дори обикновените коли в днешно време имат режими „комфорт“ и „спорт“.

Ако даден елемент се счупи, той най-вероятно може да се смени, но какво ще правите ако електронната система за контрол полудее? За момента, това не е нещо, което обикновения човек може да фиксира.

Подобно е и с мултимедийните екрани. Почти всички нови коли имат големи тъчскрийн дисплеи. Ако той се развали извън гаранцията, ще се наложи да заплатите огромна сума за неговата замяна. Разбира се, може да се опитате да разглобите системата и да поставите нова част, но какво става със софтуера? Той е неизменна част от технологията, а достъп до него вероятно има само официалния сервиз на марката.

Навлизаме във времена, в които властите ще са принудени да вземат все по-драстични мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, така че електрическите и хибридни возила ще стават все по-масови. Независимо дали ни харесва или не, нашите бъдещи коли до 20 години ще станат много по-тихи от днешните. Представете си как се опитвате да установите повредата, когато в двигателя няма никакви движещи се части. Не е много удовлетворяващо, меко казано. А всички двигатели с водород или електричество ще изискват специална подготовка за ремонт – този ремонт може би дори ще е законово регулиран. Ако електрическите коли са неизбежни, то домашните ремонти ще се ограничат до замяна на част незначителна като крушка.

Този проблем очевидно създава нови граници между човек и машина. Маршът на новите технологии няма да ни попречи да сменяме гуми, джанти, спирачки, голяма част от окачването, изпускателя (докато все още се ползва) и осветление. А докато все още сме в ерата на двигателите с вътрешно горене, напълно възможно е софтуерът скоро да започне да пречи на тунинга или на намеса в процеса на горенето.

Tesla вече показа на света, че е възможно да се направи бърза електрическа кола, ако не такава с перфектно управление. Може би в бъдеще ще е възможно трансплантирането на мотор от Model S в Nissan Leaf, но тази манипулация ще изисква много повече умения, отколкото са нужни днес. На практика, всички ние почти сигурно ще трябва да се преквалифицираме или да останем запознати единствено с непроменените основни елементи на колата. Както и да е, какъв ще е смисъла от модифицирането на електрически автомобил, след като той няма душа?

Може би, бъдещето поколение коли ще се хареса на феновете – една генерация, която ще издигне електрическата енергия до нови висоти – такива които ще осигуряват нужната нотка емоция. Може би хората просто ще загубят интерес. Може би хората ще предпочитат старите, механични коли, които няма да загинат, въпреки че процента им ще спадне. Тези хора ще продължат да човъркат колата си, но техният брой ще намалява – докато след 100 години возилата се променят до неузнаваемост и нямат нищо общо с механичните коли познати днес. Можем само да гадаем, какво ще се случи, като ние със сигурност дори няма да имаме думата.

Източник: Cat Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.