Нямате регистрация?
Регистрация
0.00 лв.
Нямате продукти в количката.

Дизелите създават проблеми, но трябва да забавим темпото с електрическите автомобили

2017.04.19

В развитите държави от Стария континент става все по-модерно пълното отричане от дизеловите автомобили, но освен явните ползи от махането им съществуват и доста проблеми.

Най-големият Европейски автомобилен концерн Volkswagen Group вече се обърна против дизеловите автомобили след като по-голямата част от моделите им вече преминават към изцяло електрическо задвижване или хибридни системи. Дали заради скандала дизелгейт, или заради друго, този процес изглежда необратим. Скоро в много държави няма да се движат дизелови автомобили, а това води както до ползи, така и до недостатъци. Така или иначе много от хората предпочитат бензина пред дизела, но все пак защо трябва да се отнема възможността за избор на пазара?

Индустрията бърза с махането на дизелите, и тяхната смърт изглежда неизбежна. Законодателството се променя бързо и неочаквано, а производителите са принудени на форсират работата по коли от ново поколение задвижвани от електричество. Audi дори отмениха програмата си за дизелови автомобили в Le Mans.

Но сякаш никой не го е грижа какво мислят всички фенове на тези автомобили. Някой попитал ли е скромният работник търсещ по-дълъг пробег с едно зареждане, по-нисък разход или пък данъчни облекчения? А какво да кажем за собственика на нов и лъскав дизелов автомобил, чиято стойност ще се срине много по-бързо от очакваното...

Според изданието Express се обсъждат различни стимули за „бракуването“ на дизелови автомобили, но същите хора предвиждаха и „края на света“, 50-градусови горещини превръщащи всичко в пепел и още неща, които не се сбъднаха. Ето защо не бива да приемаме твърденията им за 10,000 евро компенсации за чиста монета.

Но ако има и частица истина, това е позитивна стъпка. Опасността е свързана с това, че милиони хора ще бъдат с изпразнени джобове. Истината е, че хората се нуждаят от стимули за да се откажат от дизелите. През последните десетилетия ни облъчваха с твърденията, че дизелите са по-добрия вариант и имат редица предимства свързани с отделяне на въглероден диоксид и данъчни облекчения. А днес тези коли са деца на Дявола - нещо, което трябва да бъде убито и заровено на дълбоко. Цялата тази история намирисва...

Европейският Парламент пое твърд курс към забрана на дизелите, но проблемът сякаш не е осъзнат. Освен това, вместо технологиите да се подобряват и да стават по-прости, те се усложняват или изобщо не са готови за масова употреба. Широката публика не е готова да приеме ограниченията на пробег от 200 км след зареждане от 1 час. Инфраструктурата в развитите държави също не е изградена, нито в САЩ, нито във Великобритания. Станциите за зареждане са на рядко, и не са надеждни.

Производителите и законотворците искат градове без дизелови двигатели след 2025 година. Не сме сигурни, че това е възможно. Има нужда от повече време за развитие на технологиите, които ще заменят стандартните автомобили. Нови, по-добри литиево-йонни батерии трябва да осигурят по-дълъг пробег с едно зареждане. Такива вече се тестват от VW Group, достигайки до 400 км. Но всички знаем, че едно е полевия тест, а съвсем друго е реалната употреба. Дефектите на станциите за зареждане трябва да се отстранят, а те да бъдат много на брой и на гъсто за да посрещнат голямото търсене. И всичко това трябва да стане до 8 години?!

Предимствата на електричеството се изтъкват спрямо недостатъците на дизела, но други важни фактори не се отчитат – например сложността на новите технологии и техните недостатъци. Рано или късно електричеството ще стане масово, но това трябва да е във време когато технологиите са наистина готови. А това време още не е дошло....

 

Източник: Car Throttle

 

Последни новини
Категории

Последно добавени