Mazda, Toyota

Toyota и Mazda може да ни накарат да пожелаем електрически автомобил

2017.08.16

С новината за сътрудничеството на двете японски компании в областта на електрическите автомобили, дали това пък не е началото на масовото им навлизане в обществото, предлагайки по-голяма достъпност и надеждност.

Toyota работи съвместно с Mazda по проекти за електрически автомобили от доста време. Двете компании, работещи с типичен японски респект една към друга, въпреки че Toyota е около 20 пъти по-голяма по пазарна капитализация, могат да създадат нещо революционно в областта ЕV.

В момента на пазари имаме два типа електромобили: Tesla и такива които никой не иска. Със сигурност Nissan Leaf е опция за някой, който кара до 20 км на ден в града, но като цяло електромобилите (с изключение на Tesla) все още не са достатъчно атрактивни и желани.

В същото време, Tesla е много желан бранд. Колите им изглеждат страхотно и дори и ако все още липсата на предна решетка ви е леко странно, те предлагат куп други неща и технологии. Батериите им са развити до степен, в която средни по дистанция маршрути са напълно постижими. Главният проблем с тях е цената. Дори Model 3 няма да струва по-малко от 40,000 евно в Европа в базовата си конфигурация. А автомобили с по-голям капацитет на батерията лесно ще прескочат 43,000.

Ето че, нито Tesla, нито конкуренцията успява да намери правилната форма към днешно време. Изглежда революцията тепърва предстои да се случи. Може би точно партньорството Toyota-Mazda ще бележи нейното начало.

Toyota има отлични постижения в областта на възобновяване на енергията, батериите и хибридните задвижващи системи. Компанията знае как да постигне максимална ефективност на двигателя, независимо дали става въпрос за бензинов, дизелов, хибриден или водороден.

Toyota е единствената компания прозряла нуждата от хибридни двигатели в миналото. Когато европейските производители и медии се смееха на малкия Prius, твърдейки, че той е пълна загуба на време и средства, Toyota вече работеха по задвижваща система за бъдещето и успяха да я подобрят, генерация след генерация. Отчитайки тази прозорливост, каква мислите е причината Toyota все още да нямат изцяло електрически автомобил? Те със сигурност могат да го пуснат и сега, но компанията вижда бъдещето по-ясно от нас и другите марки. Те изчакват момента, докато сегашните неадекватни технологии бъдат заменени от нещо друго, а това нещо може да дойде от самата Toyota.

Твърдите батерии са известна технология, но ползването им за автомобили още е непостижимо. Toyota ще се опита да го направи, пускайки първите коли с такива батерии до 2022 година. Батериите ще позволят зареждане за минути, ще имат голям пробег и по-голям живот. Toyota са прекарали последните 25 години в разработка на правилните неща за подходящото време.

Що се касае до Mazda, те също могат да помогнат на електрическите автомобили. Разполагат със стил, докато последните модели на Toyota като Prius, Auris, Avensis и Rav4 нямат вдъхновяваща визия. Изключения са Yaris, C-HR и GT86, но стилът на Toyota определено трябва да се подобри. А ако вземете която и да е Mazda, вие ще видите една добре изглеждаща кола.

Mazda са добри и в олекотяването на колите – нещо не стоящо на дневен ред в Toyota. Програмата SkyActiv води до сериозни ползи за ефективността в сравнение с преди пет години, а намаляването на теглото в различни области изобщо не е за сметка на представянето и качеството. В едно нещо - качеството на интериора, Mazda са много по-добри от силно европейски-изглеждащите Toyota.

Знаем, че двете компании са способни да представят нещо атрактивно за каране. GT86 и ND MX-5 са два от нашите фаворити, и ако Toyota и Mazda дадат най-доброто от себе си, то без съмнение бъдещите електрически автомобили могат да бъдат брилянти и достъпни – нещо много важно за клиентите.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.