За връзка с нас: 02 437 32 48
Нямате регистрация?
Регистрация
0.00 лв.
Нямате продукти в количката.

9 неща свързани с колата, които вероятно не правите както трябва

2018.11.23

 

Някои хора нямат никаква представа за автомобила който карат, да не говорим за нещо повече. Надяваме се, че следните 9 неща не се отнасят за вас....

1. Настройка на страничните огледала

Може да си мислите, че положението на огледалата ви е перфектно, но чрез тази проста техника ще потвърдите със сигурност дали не сте пропуснали някое сляпо петно.

2. Паркиране през нощта

Ако паркирате на пътя при недостатъчна светлина, ползването на специалните светлини за паркиране (ако колата ви разполага с такива) ще направи колата ви по-видима за останалите участници в движението.

3. Ползване на ръчната спирачка

Това може да предизвика дебат в коментарите, но вие наистина трябва да натискате бутона на ръчната спирачка. Всеки с механична симпатия към колата си ще натисне бутона с палеца. Критиците ще кажат, че износването е минимално, но чрез натискането ще сте възможно най-щадящи към системата.

4. Злоупотреба с двигателя

Много хора тук вероятно знаят, че не трябва да карат като луди на секундата след като запалят двигателя. Това обаче не се отнася за обикновения човек – затова ще напомним отново: ако правите нещо различно от обикновено спокойно шофиране, уверете се, че двигателят е добре загрял, защото може да го повредите сериозно.

Това се отнася и за края на дълги пътувания, особено при коли с турбокомпресори. В този случай не спирайте двигателя веднага, оставете го известно време да се охлади преди да изгасите.

5. Ползване на светлини за мъгла без да има нужда

Тази точка е насочена към по-възрастните. Светлините за мъгла трябва да се включват единствено когато е мъгливо – не когато пече слънце. Само защото човек е с отслабено зрение и не вижда другите коли добре, не значи че и те няма да го видят.

6. Налягане на гуми, смяна на масло и др.

Понякога, когато човек мисли че знае нещо, той изобщо не се замисля. Например, шофьор е от години и знае долу-горе колко често трябва да се сменя маслото и с какво налягане да са гумите. Положението е такова, че освен ако човек е имал само една единствена кола в живота си, той е добре да проверява в ръководството от производителя указанията за смяна на консумативите. В противен случай, човек рискува да усложни нещата и за себе си, и за колата.

7. Редовно обслужване

С времето нещата в колата се износват, развалят или поне спират да бъдат толкова ефективни колкото са били преди. Важно е колата да се подлага на периодичен преглед, като това ще предотврати появата на големи проблеми.

8. Ранно преустройване в случай на ремонт

Ако на магистралата срещнете знак показващ че километри напред има затворено платно, вие не трябва веднага да се преустройвате. Карайте докато наближите участъка за да се възползвате максимално от наличното пространство на пътя. В противен случай, ако всички се преустроят рано, може да се получи излишно задръстване.

9. Отключване на колата с дистанционното

Насочването на дистанционното към колата не е най-ефективния начин за отключване. Насочването му към главата ви ще усили сигнала, което означава че ще може да отключите от по-голяма дистанция. А всички знаем, че колкото по-отдалеч, толкова по-готини сте... :)

Източник: Car Throttle

Последни новини
Категории

Последно добавени