7 автомобила, които не сме очаквали да видим с ръчни скорости

2016.07.26

 

Ако си мислите, че в днешно време всички нови автомобили излизат с автоматични скоростни кутии, то трябва да знаете, че все още има хора търсещи класическото изживяване. Ето няколко нови модела с възможност за ръчни скорости:

Aston Martin DB9

Aston отидоха твърде далеч, заменяйки DBS и по този начин лишавайки клиентите си от възможност за покупка на версия с ръчни скорости за Vanquish и предлагайки единствено вариант със седем-степенна автоматична трансмисия за V12 Vantage S. Твърде далеч – ще се съгласят много хора – особено с Vantage S. За щастие, Aston бързо осъзнаха грешката си и по-късно се появи и версия с ръчни скорости.

BMW M5 (E60)

В почти всяка страна по света не се предлагат много възможности за избор на трансмисия за E60 M5 – предлага се или 5-литров V10 със седем степенна SMG … или просто друг модел. Изключението е за Канада и САЩ. Там хората имат възможност да си закупят автомобил със шест ръчни скорости, но той не e особено популярен – продадени са едва 1364 бройки от Е60 М5 с традиционен скоростен лост.

BMW M5 (F10)

Въпреки преминаването към по-изтънчена седем-степенна скоростна кутия с двоен съединител за F10, M5 продължава да се предлага и с ръчни скорости - шест на брой. Подобно на версията Е60 – човек трябва да живее в Северна Америка за да може да получи подобен рядък автомобил – F10 M5 с ръчни скорости. Въпреки това, шефът на BMW Франк ВанМеел споделя по-рано през годината, че търсенето на ръчните скорости продължава да спада, което означава, че 4.4-литровото V8 F10 ще бъде последното М5 предлагано във вариант различен от автоматика.

Ferrari 599 GTB Fiorano

Да, наистина е възможно човек да се забавлява зад волана на автомобила с 612 конски сили и V12 двигател, сменяйки скоростите ръчно. Но намирането на подобен модел с ръчни скорости е много трудно – голямата част от всички 599 са оборудвани с полу-автоматика на Ferrari, а произведените с ръчни скорости са едва 30 бройки от които 20 са изпратени в САЩ и 10 са останали в Европа. Ferrari 599 беше едно от последните с опция за ръчни скорости, а всички настоящи модели от Маранело са със седем-степенна автоматична трансмисия.

Ferrari California

599 GTB с ръчни скорости е рядък екземпляр, но има и още по-трудно откриваем модел – първата генерация California. Ferrari са направили едва три бройки от които една е по пътищата на Великобритания.

Разбираме защо: California е планирана повече като типичен круизър отколкото като Ferrari. Това не е Ferrari предназначено за бързо каране по планински пътища, така че седем-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител е много по-логично решение.

За жалост, Ferrari си взе бележка от непопулярността на California със скоростен лост и настоящия модел, втората генерация California, се предлага само като автоматик.

Porsche Panamera

Идеята за Panamera с ръчни скорости изглежда погрешна. Колата е голям седан и не виждаме кой би си я поръчал с три педала? Въпреки това, няколко купувача решават да вземат именно версията с ръчни скорости. Съвсем логично обаче, новата версия на Panamera е пусната само с автоматик.

Porsche Cayenne

И тъй като сме на темата естетически съмнителни Porsche-та с конфигурация от три педала, какво може да кажем за Cayenne? Изглежда че те са по-разпространени от Panamera, но в Autotrader се срещат около 800 екземпляра и само 6 от тях са с ръчни скорости. Кои други автомобили непопулярни във вариант с ръчни скорости знаете?

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.