Тази технология осигурява правилната шарка и контактна площ на гумата при промяна на времето

2020.01.22

Continental показаха невероятния си концепт за джанти и гума променяща шарката и контактната площ с пътя. Той осигурява много по-ниско съпротивление при движение, максимално сцепление при влажен път, и още.

Continental Tyres показа футуристична технология включваща електрически-проводим каучук и колела променяща формата и влияещи на налягането на гумата с цел адаптиране към условията на пътя.

ContiSense разчита на сензори са измерване на дълбочината на протектора, температурата и евентуални щети. Това би било прекрасно при състезания на писта, защото отборите биха знаели предварително за евентуални проблеми и спуквания.

Според Continental, сензорите също са базирани на каучук, но могат безжично да предават електрически сигнали към мозъка на автомобила. Информацията може да се изпраща дори и към смартфон, така че ако се случи спукване телефонът веднага ще алармира водача, ако колата не го стори сама.

Следващата използвана технология се нарича ContiAdapt. Тя комбинира микропроцесори интегрирани в джантата и променлива ширина. Системата може да адаптира контактната площ според условията на пътя, като в момента са планирани четири конфигурации – мокро, неравномерно, хлъзгаво и нормално.

При гладки и сухи пътища, налягането в гумите би се повишило, а ширината на джантата намалило с цел намаляване на съпротивлението при търкаляне. Напълно противоположното би се случило при хлъзгав терен – ниско налягане и голяма контактна площ.

Гумата позволяваща всичко това беше показана на изложение във Франкфурт. В зависимост от настройките на ContiSense и ContiAdapt, особено последната, шарката на гумата се променя. Друга нова технология представена от компанията е ContiSeal – тя автоматически запечатва всякакви перфорации. А пък ContiSilent води до доста по-нисък шум. Забележителни решения от Continental!

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.