Всичко за 'Rev Hang' и защо феновете го мразят

2017.01.08

Среща се в много коли, предимно за Американския пазар. Може да създаде неудобство, но има и някои ползи. Ето всичко, което трябва да знаете!

Натиснете съединителя на всяка нормална кола и оборотите намаляват вследствие на инерцията на маховика и липсата на подаване на въздух от всмукателния колектор при отпуснат педал на газта. След като смените предавката и отпуснете педала на съединителя, двигателят ще повиши обороти за да достигне скоростта на трансмисията.

Rev Hang е термин за процес, при който скоростта на двигателя не пада внезапно след натискането на съединителя. Вместо това, оборотите намаляват много плавно сякаш нещо им пречи. В екстремни случаи, двигателят дори малко ще повиши оборотите при разкачване от трансмисията.

Очевидно, това не е идеално при превключване на предавка. Ако скоростта на двигателя не падне достатъчно по време на отпускане на съединителя, смяната на предавката и отпускането на педала, оборотите на двигателя и скоростта на въртене на маховика ще бъдат много по-високи от скоростта на въртене на фрикционната плоча.

Това води до ужасно друсане в резултат на спирачната сила при повторното свързване към трансмисията, което кара двигател и трансмисия да синхронизират скоростите си. Това може да е разочароващо ако искате да изпълните бърза и елегантна смяна на предавка, защото ще трябва да изчакате оборотите да паднат до нужното ниво преди да вкарате по-горна скорост.

Причината за задържането на оборотите е в резултат на войната за емисиите. Наскоро производители съвсем умишлено започнаха да програмират ЕCU-то на автомобилите да работят по този начин. Когато педалът на газта е освободен, а съединителят натиснат, ECU-то оставя дросела малко по-отворен, отколкото обикновено.

Тази стратегия се прилага, тъй като е установено, че внезапно затваряне на дроселовата клапа води до пиково повишаване на налягането в картера, което увеличава изпарението на масло и съответно – повишава вредните емисии отделяни от двигателя. Освен това, при внезапно прекъсване на подаването на гориво, горивно-въздушната смес внезапно обеднява, което води до повишаване отделянето на NOx (азотни оксиди).

Чрез оставяне на дросела отворен за по-малък период от време след отпускането на педала се избягва този скок в налягането и се осигуряват по-чисти емисии. Това пре-програмиране ползвано предимно в коли за Щатите, с цел те да отговарят на законите отвъд океана, успява да разгневи доста от феновете. Среща се дори в Subaru WRX STI, както и в нови модели на VW и Hyundai.

С цел елиминиране на високото налягане в картера се ползва PCV клапан, който намалява нуждата от ползването на система RevHang. Този PCV клапан регулира налягането в двигателя , а то може да стане много високо при смяна на предавката. В двигателите с вътрешно горене, е неизбежно, че малко количество от газовете в горивната камера ще преминат покрай буталните пръстени и по-надолу в картера. Работата на PCV е да ограничи част от този газ и съответно да намали налягането в картера.

Въпреки че целенасочено задържане на оборотите има ползи от гледна точка на намален разход на масло и вредни емисии отделяни в атмосферата, повечето фенове на автомобилите ненавиждат тази „технология“. С бързо препрограмиране на компютъра, оборотите могат да се преправят до ниво осигуряващо възможно най-бърза и плавна смяна на предавките.

Източник: Cat Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.