Какво представляват системите със сух картер?

2016.08.30

Сухите картери са доста популярни в света на мотоспорта. Нека да разгледаме на какъв принцип действат...

Омасляването на двигателя е много важно за правилното му функциониране и маслената система никога не трябва да бъде подценявана или вземана за даденост. В автомобила има стотици движещи се части, които постоянно се трият, затова е от съществено значение те да бъдат смазани и да се движат свободно, което ще доведе до плавен и ефективен двигател.

Когато говорим за течности в механична система като двигателя, винаги има няколко базови елемента които може да срещнем. На първо място, системите включват някаква форма на резервоар която да държи смазочната течност в готовност преди да бъде изпратена в системата по предназначение. Задвижването на течността в системата става с помощта на помпа изтласкваща течността от резервоара до мястото на смазване. Тя стига до там с помощта на канали проектирани да насочват смазочната течност през двигателя до специфичните области от него изискващи понижение на триенето.

При традиционното смазване на двигателите, резервоарът се нарича картер. Това е камера намираща се в основата на двигателя под коляновия вал, която се нарича още маслен картер. Това е просто решение за съхранение на маслото, поради факта, че гравитацията винаги кара течността да отива надолу към резервоара, откъдето отново да достигне нужните части на двигателя.

За жалост, съществуват някои вътрешни проблеми при ползване на този метод, първият от които е недостига на масло. Когато колата завива, страничната G сила влияе на колата и маслото в системата, като то се измества към обратната страна на посоката на движение. Ако завоите са чести и резки, маслото постоянно ще се премества от една област към друга и няма да може да достига до помпата, която се грижи за неговото изтласкване към местата които се нуждаят от смазване. Получава се недостиг на масло в областта на помпата, така че двигателят не получава необходимото смазване за оптималната си работа.

Самото наличие на картер предполага, че двигателят е много високо и тежко парче метал водещо до не най-доброто представяне на автомобила заради високия център на тежестта.

Едно решение на този проблем е ползването на сух картер.

Сухият картер е създаден чрез премахването на картера от дъното на двигателния блок и поставянето на резервоар на друго място до двигателя. Чрез ползването на някаква форма на резервоари маслото се изпомпва вътрешно към двигателя с помощта на сложна система от силиконови и метални тръби осигуряващи достъп на масло до областите за смазване.

Външният резервоар означава, че недостига на масло е преодолян (при условие че помпата е напълно функционираща и надеждна), така че живота на двигателя (особено в мотоспорта) се увеличава драстично.

Сложното канализиране на потока от масло означава, че човек трябва да е много наясно кои области се нуждаят от смазка. Малък картер съществува и тук, но неговата функция е да събира маслото проправящо си път към основата на двигателя. Този картер обаче е много малък и излишъка на масло бързо се връща обратно във външния резервоар.

По отношение на двигателния блок, липсата на голям картер в основата означава, че двигателя може да бъде монтиран много по-ниско в автомобила. Това води до нисък център на тежестта на колата, подобрение на дистрибуцията на теглото и общата динамика на автомобила в реални условия.

Съществува и още по-прост метод за избягване на недостига на масло. Чрез заваряване на метални лайсни или уплътнения в картера, маслото среща тези малки прегради и по-голяма част от него достига до областта на изпомпване. Това решение е много по-евтино за производителите, които избягват нуждата от внедряването на системи изискващи пълна реконфигурация на двигателя на автомобила.

Подобно на охлаждащата система, истинските фенове на автомобилите не трябва да пренебрегват и осигуряването на добро омасляване на двигателя. Агрегат без приток на масло може да се нагорещи и износи много бързо, поради голямото триене на движещите се части. Всичко това може да доведе до потенциално много сериозни повреди. 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.