BMW

Запознайте се с най-хубавото BMW S1000RR: Optimus Praëm

2016.05.14

Френската компания Praëm смесва стара ретро визия с модерни технологии за да създаде този страхотен единичен екземпляр на S1000RR.

BMW S1000RR е съвършена машина на две колела, но Французите от Praëm смятат, че могат да я направят дори още по-добра. Компанията се ръководи от братята Съливан и Флорент Бернерон. Praëm e добре позната със своите красиви състезателни машини базирани на модели от 70-те и 80-те години. Те се отличават с интересни цветови решения и отличителни обтекатели, така че е напълно ясно защо компанията се насочва именно към тази ера на мотоспорта.

Вдъхновението е Suzuka 8 Hour, като братята напълно променят балистичния S1000RR с мощност 200 конски сили. Това изисква изхвърляне на фабричния обтекател и добавяне на негово място на ръчно-изработени панели. Крайният резултат е напълно зашеметяващ – смесица от ретро визия и модерни технологии.

Откъдето и да го погледнете ще забележите още един сложен детайл. В предницата на мотора фаровете са преместени нагоре, освобождавайки място за отвор за въздух. Двигателят не е скрит от поглед. Французите са свършили перфектна работа със скриването на кабелите, а специален капак дава на мотора този дух от 70-те.

Около задницата се вижда изцяло нова подрамка, която поддържа невероятната опашка вдъхновена от култовото Suzuki XR69. Тя се съчетава прекрасно с модифицирания алуминиев резервоар.

А какво да кажем за боята? Цветовата схема е невероятна – трибют на първата BMW Art Car - Alexander Calder BMW 3.0 CSL участвала в 24-те часа на Льо Ман през 1975 година. Цветовете са много подходящи за машината, като те и придават този желан ретро вид.

Ако говорим за представяне, то трябва да кажем, че почти нищо не се е променило. Добавена е изпускателна система Akrapovič, която трябва да повиши мощността с няколко коня. Радиаторът също е сменен за да осигури подходящо охлаждане, а колелата са карбонови Rotobox, което намалява теглото с 5 кг.

За щастие, никоя от тези хардуерни модификации не нарушават безкомпромисното представяне на машината на пътя. Създателите на мотора коментират: „Той има едновременно представяне и стил“. За да докажат това те пускат мотора на пистата Пол Рикар във Франция, където той се чувства като у дома си.

За жалост, Optimus Praëm не се продава, защото BMW Motorrad France смята да го показва на различни изложения през годината. Всеки който желае обаче, може да си модифицира свой собствен S1000R и да получи същите подобрения от Praëm. Цената не се споменава, но който пита най-вероятно няма да може да си го позволи...

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.