Michelin Pilot Sport 4 S: новия крал на гумите?

2017.02.17

Car Throttle успяха да тестват новите гуми на Michelin – заместниците на Super Sport. Ето какво научиха от теста в Калифорния...

Влиянието на гумите върху поведението на колата на пътя е огромно. Гумите са единствената контактна повърхност между колата и пътя, затова и те са най-важния компонент усещан от шофьора.

Това се разбира пределно ясно след смяната на старите гуми на Civic Type R с Michelin Pilot Sport Cup 2. Проблемът с последните обаче е тяхната супер чувствителна смес – те са подходящи единствено за напълно сухи настилки. Компромисен вариант биха били гумите от гамата Super Sport, а французите вече предлагат два нови модела - Pilot Sport 4S и PS 4 S.

Тези гуми не са всесезонни както сигурно си мислите. Компанията просто решава да сложи ред при именуването на продуктите си, привеждайки по-спортните в съответствие със стандартните Pilot Sport. Но какво представляват?

Нека да погледнем конструкцията на гумите, а след това да преминем и към теста.

Технологията

Извън света на мотоспорта, гумите имат повече от една единствена задача. Те трябва да осигуряват сцепление едновременно на сухи и мокри пътища. Това означава – компромис! PS 4S също е компромис, предлагащ двойна смес – технология позната съвсем отскоро.

Гумите са изградени от „нова хибридна смес“ за външната част на гумата – подходяща за суха настилка, плюс смес подходяща за сцепление върху влажна повърхност за вътрешната част – направена от „силициев диоксид“ и „функционални еластомери“. Шарката на протектора е асиметрична – външната част е с шарка подходяща за сух път, докато вътрешната е проектирана за мокра настилка.

Освен това, гумата включва смес от арамидни влакна и найлон, което води до по-добро запазване на формата при високо-стресови ситуации на пътя. Резултатът е контактна площ, която не намалява при каране на колата на предела в завоите, както и намалена степен на огъване.

Michelin са помислили дори и за визията. PS 4 S включва новата технология на компанията наречена ‘Premium Touch’- анонсирана преди броени години. Тази технология осигурява кадифен завършек на страничната стена, правейки надписите още по забележими. Има и фин (надяваме се и ефективен) протектор около джантата, който е добре дошъл защото французите ще пуснат модела във вариант 19 и 20 инча (от 225/35/19 до 345/30/20).

Тест

Тестването на гуми е трудна задача. Сутринта теста в Палм Спрингс започва с организиран от Michelin невероятен тест драйв в Парк Джошуа, който се оказва супер забавен, но не толкова полезен. Последва сесия с М3 и М4 на писта, който също е запомнящ се, но понеже е ново трасе – не осигурява никакви данни за сравнение.

Ето защо, най-важен се оказва авто-крос теста извършен с няколко BMW 340. Някои от тях са с PS 4 S, други с конкурентни марки – като всички коли преминават през един и същ техничен участък осеян с мокри и сухи части. Кулминацията на теста е внезапно спиране.

Желаещи да карат са огромна група журналисти, затова отреденото време за всеки един е доста ограничено – около 15 минути. Имайки това в предвид, момчетата от Car Throttle не могат да направят генерални заключения, но и поради факта, че слънцето бързо изсушава мокрите участъци на тестовото трасе колкото и усърдно персоналът да се опитва да го запази влажен.

Въпреки тези условности, времената на пистата дават добра идея за качествата на гумите спрямо два от най-близките съперници - Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 и Continental Sport Contact 6. Гумите на Michelin се усещат една идея по-добри във всеки аспект – не става въпрос за голяма разлика, а за едва забележима. В частност, по време на участъка с ниско сцепление след мократа секция - Goodyear и Continental върху задницата на 340i не се държат добре. Това е по-очевидно при Goodyear.

Сухото спиране е още една област в която PS 4 S се откроява – с тези гуми 340i се чувства по-стабилна по време на финалния участък от обиколката и внезапното спиране.

Тези резултати не бива да се считат за изненада, защото други независими тестове също показват, че новите смеси на Michelin се държат по-добре от тези на съперниците във всеки аспект. Според TUV в Германия, PS 4 S има по-къс спирачен път с 2.41 метра спрямо конкурентни гуми като Bridgestone Potenza S001. В много случаи това е важна разлика, която може да се окаже решаваща дали човек ще се удари или не в нещо на пътя. Все пак трябва да отбележим и факта, че Goodyear спират едва с 10 см по-напред спрямо Michelin.

Вероятно най-интересния резултат е износването - според Dekra – чифт от новите гуми биха издържали два пъти по-дълго от най-устойчивите гуми на съперниците - Continental Sport Contact 6.

До някаква степен, тестът се припокрива с данните на производителя и е нещо като „Нали ви казахме“. Все пак не всичко е толкова розово. Докато без съмнение PS 4 S са по-добри от съперниците, гумите са и доста по-скъпи. След сравняване на цените на 225/35/19 за Golf GTI, се установява, че цената е около 225 евро за бройка, докато Bridgestone S001 струва 160 евро. Спестяването за цял комплект е 250 евро. Ако вкараме в уравнението износването, Continental ще бъдат засенчени заради по-сериозното износване и краткия си живот. Pirelli P Zero струват съвсем малко над Continental, но пък издържат повече – почти колкото Michelin.

Общо взето човек получава това за което плаща, а Michelin са по-добри от конкурентите. Всичко се свежда до това дали човек иска да плати повече за да отключи допълнителен потенциал от своя автомобил чрез по-агресивни и целенасочени гуми. Удоволствието ще струва 250 евро повече от конкурентни модели, а ползите за колата ще бъдат много по-големи от което и да е друго подобрение за тази сума. Освен може би един курс по шофиране...

Нужни са още тестове, но резултатите досега без съмнение потвърждават, че новите гуми на Michelin са изкушаващо добри.

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.