Ford, Mustang

Дали Ecoboost е един истински Ford Mustang?

2017.01.17

 

До каква степен V8 Mustang GT е близо до Ecoboost?

Възприятията за марката Ford Mustang се различават коренно от двете страни на океана. В Северна Америка, това е просто един Mustang, независимо дали е нов или стар модел. Но в Европа? Това е рядък, екзотичен и доста интересен автомобил. Може би, след като марката навлезе по-стабилно в Стария континент, Mustang ще получи още по-голямо внимание от страна на медии и фенове. А най-добрият модел без съмнение е V8 GT.

С доста високи цени на петрола в Европа, и в частност във Великобритания, повечето купувачи се очакваше да се насочат към много по-икономичния двигател – Еcoboost 2.3. Но предвижданията се оказаха тотално грешни. Въпреки всички прогнози, повечето клиенти избират V8, а от тях почти 70% се спират именно на версията GT.

Дали това е правилният избор? До каква степен Ecoboost е реална алтернатива на „истинския“ Mustang?

За да отговорят на тези въпроси, момчетата от GT решават да тестват двата автомобила. От гледна точка на естетиката, двата имат много малко разлики – вътре и вън. Най-вманиачените от феновете биха забелязали разликите между двата модела. При стартиране на двигателя обаче има осезаема разлика. Докато Ecoboost – четирицилиндров турбодвигател монтиран отпред – е леко приглушен, то V8 в GT ръмжи като звяр за наслада на всеки фен на високите скорости.

Пет-литровият двигател Coyote е далеч не най-интересния осем-цилиндров двигател виждан в автомобил, но все пак говорим за чисто нов модел за 40 хиляди Евро. Важно е да се знае, че дори с 420 к.с насочени към правилните колела на едно купе, това съвсем не е истинска спортна кола. Тя и не се опитва да е такава, а ако бъде карана като спортна, шофьорът може да се разочарова.

Автомобилът е доста способен, с изненадващо високо сцепление отзад (и доста труден, ако случайно загубите сцепление), но това не е возило харесващо бърза смяна на посоките. Усеща се доста тежък и понякога тромав, а кормилното управление понякога е странно. Окачването страда от липса на изтънченост, успявайки да бъде едновременно и твърдо и меко.

При влизане в модела Ecoboost за първи път, човек би трябвало да усети същите недостатъци, но в един по-бавен автомобил. Но всъщност, смяната на двигателя с по-малък и променянето на неговият център на тежестта по-назад, правят голямата разлика.

Усеща се едно желание, непримиримост в предницата, които просто липсват в модела GT. Колата е по-пъргава и въпреки, че не е спортна, е много по-близо до определението GT. Но със сигурност не е модел, който би се карал бързо. Ecoboost е със 120 коня по-слаб и с цяла секунда по-бавен при ускорение от 0 до 100 км/ч (5.8 секунди срещу 4.8 за GT), но благодарение на страхотния въртящ момент в средните обороти колата не се усеща чак толкова по-слаба. Но човек би могъл да мине и без странния, фалшив звук влизащ от говорителите.

Изглежда напълно като истински Mustang, а има и подобен прародител – Mustang SVO. Последният има подобен двигател. Ако можехте да избирате, бихте ли предпочели варианта Ecoboost? Вероятно не.

Дори без фамозната червена боя и брилянтно изтънчените състезателни линии на GT, Ecoboost привлича голямо внимание на пътя. Много хора смятат, че това е Американски класик с V8 двигател, а не нещо с обикновен турбодвигател под капака.

Разликата в цената обаче е значителна, като Ecoboost е с 5 хиляди евро по-евтин. Все пак, напълно логично, повечето хора избират именно по-скъпата GT версия, защото кой не иска повече мощ и хубав звук?

Превъзходството на V8 не бива да се счита за изненада. Но въпреки това е учудващо колко приятен модела е Ecoboost. Всеки клиент избрал последния едва ли ще е разочарован заради избора си, защото в много отношения това е и по-добрата кола. Но за всички истински феновете, по-малкият двигател прави Ecoboost неатрактивен, докато V8 в червено е един 100%-ов Mustang.

 

Източник: Cat Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.