Porsche

70 процента от новите Поршета са SUV

2017.03.23

Porsche публикуваха доста интересна статистика за продажбите на нови автомобили. Според данните, моделите тип SUV са 2.3 пъти по-популярни от останалите.

Вече е официално: Porsche се превърна от спортен в SUV бранд. Седем от всеки десет нови коли доставени миналата година са били Macan или Cayenne.

Компанията публикува годишния си финансов отчет, разкривайки рекордни продажби през 2016 година – 237,778 бройки. От тази цифра, 166,509 коли са били Cayenne или Macan.

Останалите модели, като 911, Boxster, Cayman и Panamera са едва 71,475 взети заедно.

Тези цифри сами по себе си са доста забележителни, а големите продажби са резултат от успешния модел Macan. През 2013 година, последната пълна година преди пускането на модела, Cayenne също се е продавал повече от всички други модели взети заедно, но с разлика от едва няколко хиляди. През 2016 година, продажбите на Cayeene падат с 10,000 спрямо 2013 година, но Macan става много популярен автомобил с продажби от над 95,000 за година.

Заслужава да се отбележи, че SUV от Porsche не е типичния бавен и скучен автомобил, и е по-добър от модели продавани като „спортен SUV” от конкурентни марки. Моделите на Porsche са прекрасни, и въпреки че не са типични спортни автомобили по отношение на тегло и височина, те преминават през завоите с доста добро темпо.

Новините са добри за марката. SUV явно е печеливша ниша и компанията се радва на големи печалби.

Другите модели също бележат ръст, макар и малък. Продажбите на 911 са нагоре с малко, същото се отнася за Boxster и Cayman, въпреки критиката на новите четирицилиндрови двигатели с турбо. Panamera пада надолу, а тенденцията е още от пускането на Macan. Вече е ясно, че продажбите на Macan изяват тези на Cayenne и Panamera.

Но SUV доминацията е позитивна и за останалите 30% от колите. С толкова свежи постъпления, Porsche може да продължи да прави забележителни спортни модели и специални проекти като 911 R. И докато 70 процента от новите Porsche-та са тип SUV, спортните коли все още могат да се чувстват в безопасност.

Източник: Car Throttle


 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.