Volvo

Всяко ново Volvo ще е хибрид или електрическо от 2019 година

2017.07.10

Volvo потвърдиха за спирането на изцяло бензиновите и дизеловите двигатели от 2019 година. От тогава компанията предвижда всички нови модели да са задвижени от електричество или хибридна система.

Всяко ново Volvo пуснато от 2019 година нататък ще разполага с някаква форма на електрическо задвижване. Новите модели напускащи фабриката на компанията ще бъдат поне хибриди, ако не изцяло електрически. Това ще направи базирания в Гьотеборг производител първия изцяло отрекъл се от традиционните задвижващи системи с бензин или дизел.

Вероятно трябваше да очакваме тази новина, след като перформанс-ориентираният събрат на Volvo, Polestar, вече пое по този път. Компаниите под шапката на Geely правят всичко възможно за да си спечелят стратегическо предимство на нововъзникналия пазар на електрически автомобили. За изпълнението на електрическата мечта на Volvo са планирани три етапа.

Първият включва хибридни модели с 48-волтова електрическа система подобна на тази в новото Audi A8, която спира двигателят когато е възможно – например при бавно спускане или спиране. При нужда от мощност моторът се активира бързо и плавно.

Volvo не планира пускането на затворени хибриди от типа на Prius. Те разполагат с самогенерираща се електрическа система осигуряваща допълнителна мощност за кратки периоди от време при нужда. Вместо това, шведите ще пуснат направо хибриди зареждащи се от електрическата мрежа, оборудвани с по-големи и тежки батерии. Volvo вече пуснаха първото V60 с дизелов-електрически хибриден двигател през 2012 година.

Третият и най-интересен етап от електрификацията на моделите Volvo включва пълното премахване на вътрешното горене. Компанията планира пускането на пет изцяло електрически автомобили между 2019 и 2021 година. Три от тях ще са с логото на Volvo, а два ще са перформанс ориентирани и ще бъдат под шапката на Polestar.

Допълнително, Volvo ще предложи и нова гама от хибриди. Президентът и изпълнителния директор на Volvo Cars, Хакан Самуелсон, коментира:

"Всичко е заради клиентите. Хората търсят все повече електрически автомобили и ние ще отговорим на това търсене. Колите с изцяло бензинов или дизелов двигател ще останат в историята. Volvo Cars планира да продаде 1 милион електрически автомобили до 2025 година.“

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.