6 прекрасни модела от вече фалирали производители

2017.01.13

 

Феновете на автомобилите често се влюбват в някой рядък модел, но страхът от трудното намиране на резервни части ги отказва от покупката. Купуването на такъв автомобил за ежедневно каране изглежда като необмислена постъпка, но реалността е, че често поддръжката му не е по-скъпа от масов модел.

През годините сме ставали свидетели на пускането на стотици различни модели от всякакви производители. Доста от тях не успяват да се наложат на пазара, а редица компании фалират след поредица от трудни години, кризи, промени в технологиите и търсенето на пазара. Началото на 21 век също се оказва доста труден период за много от компаниите. От 2000г досега, фалираха много големи марки от САЩ – например Mercury, Pontiac, Plymouth и Oldsmobile.

Ето защо възниква следния въпрос - възможно ли е да притежавате някоя вече изчезнала марка и да шофирате колата си ежедневно? Дори и най-големите имена в индустрията понякога се провалят в поддръжката, та какво остава за вече изчезналите марки от пазара? Но положението поне в САЩ не е толкова лошо, защото там съществуват доста компании специализирани в поддръжката на редки модели и осигуряване на резервни части за тях. Ето списък със шест Американски коли, които са доста интересни и сравнително евтини за покупка.

Oldsmobile Cutlass Supreme

Предлагани са различни варианти на Oldsmobile Cutlass след дебюта му през 60-те години на миналия век. Цената на винтинж модел е много висока – около 60.000$, но пък последната генерация Cutlass Supreme е доста по-достъпна и подходяща за ежедневно шофиране. Моделът споделя доста общи елементи с други модели на GM, така че части се намират сравнително лесно. Двигателят има работен обем от 3.4 литра – DOHC V6 – а това е предостатъчно за осигуряване на висок андреналин зад волана.

Pontiac Firebird Trans Am

Имаме в предвид скандалната последна генерация на Pontiac – мускулест автомобил появил се за последно през 2002 година. Тези коли са супер популярни и въпреки, че Pontiac изчезна преди много години, компанията майка GM все още предлага резервни части за тези возила. Освен това съществува и добре развит пазар на компоненти и части втора ръка – мускулестият звяр явно ще кръстосва пътищата на САЩ още дълги години.

Saturn Ion Red Line

Saturn не е от популярните автомобили на General Motors, а специално Ion пък е доста грозноват. Но Red Line версията има подобни на Mazda RX-8 врати за лесен достъп до задните седалки и същия четирицилиндров двигател познат от Cobalt SS. Прибавяме към това и петстепенна ръчна скоростна кутия, фабрични LSD, и достигане до 100 км/ч на права за 6 секунди, за да осъзнаем, че това е едно страхотно предложение за истински ценители. Колите са се произвеждали едва няколко години - в средата на миналото десетилетие, но части за тях се намират благодарение на богатото наследство на GM. Дори елементи по специфичния екстериор на Red Line се намират сравнително лесно.

Mercury Marauder

Не само заради феновете на мускулестите автомобили, Marauder е едно добро предложение. Този автомобил всъщност представлява Ford Crown Victoria с двигател взет от SVT Cobra Mustang. Поддръжката на последния е достатъчно добра, а колите се карат масово от охранителни компании, така че едва ли ще изчезнат много скоро. Евентуалните проблеми с този модел са свързани с осигуряването на резервни части по интериора – заради специфичното вътрешно оборудване на Mercury.

Eagle Talon

Без значение дали говорим за скучния базов модел или напомпания TSi, под обвивката на Talon все така е Mitsubishi Eclipse. Това навежда на мисълта за лесно осигуряване на части и различни възможности за подобрения на колата. Положението с ремонта на екстериора става малко по-сложно заради специфичните елементи по Talon – например задните светлини. За щастие на феновете в САЩ, съществуват редица форуми и клубове за взаимопомощ, така че намирането на всякакви части е въпрос единствено на малко усилие.

Merkur XR4Ti

От всички коли в списъка, Merkur XR4Ti е може би най-неподходящата за ежедневно шофиране. Причината се крие в това, че американската версия на много популярния в Европа Ford Sierra има 2.3 литров турбо двигател с четири цилиндъра от Mustang SVO и Thunderbird Turbo Coupe, вместо V6 двигател. Това може и да е положителна новина за ценителите, защото този 2.3 двигател има по-лесна поддръжка и голямо наличие на части. В същото време, някои елементи по екстериора и интериора са по-трудни за намиране. За щастие, части от Sierra вършат перфектна работа.

 

Източник: Cat Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.