Mazda

Бъдещите бензинови двигатели Mazda няма да имат запалителни свещи

2017.01.22

Mazda работи по нов HCCI двигател за следващата генерация хечбек серия 3. Той няма да има свещи, а ще разчита на компресия за запалването.

Mazda обича да прави нещата по различен начин, и това се отнася и за двигателите. През годините, компанията пусна няколко нетрадиционни продукта, включително роторния двигател за автомобили. И докато за добро или за лошо, светът преминава постепенно към по-малки турбодвигатели, Mazda все още разчита на традиционните с натурална аспирация.
Но друго доказателство за собствената визия на Mazda е дори още по-интригуващо. Според сведенията, компанията работи по нов бензинов двигател без свещи.

Статия в Nikkei твърди, че Mazda ще разчита на „хомогенен заряд чрез сгъстяване“ за следващия двигател на модела Mazda 3 хеч. Но какво означава HCCI?

Видеото по-горе показва как HCCI ползва компресия вместо запалителни свещи, подобно на дизеловите двигатели.

Важното тук е, че технологията е по-ефективна от тази при дизелите и стандартните бензинки, което може да доведе до 30% спад на вредните емисии от следващото поколение Mazda 3.

Двигателите HCCI вече са нещо голямо, но все още не се ползват за автомобили. Ако предположим, че Mazda и другите производители ще преодолеят няколкото препятствия (като износването в резултат на високото налягане), то технологията HCCI може да се окаже временен спасителен пояс на двигателите с вътрешно горене, осигурявайки им глътка въздух преди неизбежното нашествие на електрическите коли.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.