Практични причини защо всеки трябва да има спортна кола

2017.03.19

Шофирането извън градовете ни кара да се чувстваме свободни. То е блаженство, което ни дава възможност да се наслаждаваме на пейзажа и да се отпуснем. Шофирането е много повече от придвижване от точка А до точка В. То е сегментът между двете крайни точки изпълнен с криви, завои и знаци стоп. Шофирането е изграждането на лична връзка с колата във всякакви условия – слънчев, дъждовен ден или пък в ужасен сняг. А карането на спортна кола е още по-вълнуващо от обикновено. Представете си един свят, в който всеки има типична спортна кола. Някои хора без съмнение няма да приемат идеята, но тук ще говорим за практичните причини защо всеки един трябва да притежава спортна кола.

Спортните коли могат да спасят живот

Спортната кола е правена с цел да спира добре. Това се постига по един от следните начини или в комбинация: ползването на по-големи спирачки, по-лепкави смеси за гумите, и по-ниско тегло в сравнение с традиционните автомобили. По-късият спирачен път е много важен в ежедневното шофиране. Например, ако шофирате и видите препятствие на пътя вие ще може да спрете много по-бързо от обикновеното. Скъсяването на времето за спиране може да предотврати фатален удар с кола или обект пред вас.

Карането на спортни коли би позволило на хората да постигат по-високи скорости, които всъщност може да са и по-безопасни от бавното каране. Хората са в най-голяма безопасност при движение в същата посока с еднаква скорост, а тъй като всички биха се движили по-бързо, но с еднаква скорост и в спортни коли, то равномерната скорост ще позволи на всеки да се чувства безопасно.

Това би се постигнало с увеличаване на максимално допустимата скорост при определени условия на пътя. На магистралите, повишаването на скоростта означава, че тези които често карат в крайна лента вече ще са в рамките на ограниченията и няма да се притесняват, че нарушават законите. Хората каращи спортни коли биха се чувствали по-спокойни ако знаят, че не нарушават правилника за движение бързайки за работа или събитие. Като резултат, хората със спортни коли ще се чувстват в по-голяма безопасност отколкото ако са в типични традиционни автомобили.

Имат по-добри технологии

Спортните автомобили, особено по-новите модели, имат последните разработки с цел да бъдат по-бързи и по-безопасни за шофьора. Някои от тези джаджи, като системата против блокиране на спирачките, са изцяло сложени с цел безопасност. В случая с ABS, системата предотвратява блокирането на колелата и неконтролируемото плъзгане при натискане на спирачките. Технологията често се слага в комбинация с датчици за опасност при удар и система за намаляване на скоростта на колата при препятствие на пътя. Тези иновации в спорните коли ги правят по-сигурни от обикновените.

Не само, че технологиите осигуряват ценна помощ за шофьора и неговата безопасност, но те са и важни за удобството му. Камерите за задно виждане помагат много при паркиране на автомобили с ограничена задна видимост. Други технологии помагат на водача да следи за обекти около автомобила. Всички тези неща правят спортните коли по-удобни, бързи и безопасни.

Биха създали повече работни места

Когато тези коли се счупят, всеки би потърсил механик. А ако всяка една кола на пазара е спортна, това би означавало много по-голяма нужда от специализирани майстори, което ще създаде нови работни места в индустрията. Не само, но и самата индустрия ще дръпне. Ще са нужни много хора за дизайн, инженеринг, маркетинг, безопасност, икономия на гориво, вредни емисии и много други области на този бизнес. Разбира се, представянето на пътя ще е от съществено значение.

Биха се открили специални школи за уроци по шофиране на тези спортни коли, а в производството биха се създали нови работни места за разработка на нужните компоненти и части. Биха се появили повече писти на които да се организират срещи и мероприятия свързани с високите скорости. Повече дилъри биха отворили шоурумове за автомобили, а в тях биха били наети повече търговци. Ако светът на автомобилите се въртеше изцяло около спортните модели, това със сигурност би дало тласък на заетостта.

По-достъпни части

Спортните модели често имат специални части и такива с ограничено производство. Ако по улиците има само такива автомобили, техните части биха били по-евтини и стандартизирани. Това би смъкнало не само техните цени, но и цените на колите и разходите за поддръжка. Тъй като тези части ще се произвеждат в по-големи количества, цената им ще намалее, а с това и евентуалните разходи на собственика за ремонт. Цената на застраховките ще спадне.

Пазарът на коли и части втора ръка също ще бъде стимулиран. Който иска да модифицира колата си ще има богат избор от аксесоари за това, а пазарът ще е много по-достъпен от преди.

Шофирането ще е по-забавно

Mazda вярва, че „шофирането има значение“ и то е много повече от превозване до крайна точка. Подобни коли биха били важни за обществото, защото те учат, че шофьорът е важен за изживяването. Спорните коли учат човек на нови неща, независимо дали говорим за традиционни или автоматици.

Техните специфични характеристики на пътя, високата им мощност, авангардните технологии и други черти са важни в преследването на тази цел. Те доказват, че шофьорът зад волана и изживяването му в колата са най-важните неща в индустрията.

 

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.