Скоро ще има 11-степенни скоростни кутии с три съединителя

2017.05.27

Honda и GM работят по нови автоматични скоростни кутии с 11 степени и три съединителя.

Едва наскоро приехме идеите за девет и десет автоматични скорости, и ето че вече се чува за 11 скорости. Някои от водещите производители вече са много близо до създаването на подобни скоростни кутии.

През миналата година чухме, че Honda са патентовали 11-степенна трансмисия с три съединителя, а сега разбираме за същите планове на General Motors.

Подобно на технологията на Honda, скоростната кутия на GM ще включва три съединителя, както и две обратни съотношения в допълнение към 11-те предавки напред. GM вече имат опит в създаването на трансмисия с 10 скорости – налична е в доста модели, от Chevrolet Tahoe до Camaro ZL1.

Ford и Lexus също имат свои собствени кутии с 10 скорости, а Mercedes разполагат с 9-степенна трансмисия в широка гама от модели. Но откъде идва идеята за добавянето на още и още предавателни числа и скорости? Както може да предположите, причината се крие в ефективността.

Повечето предавки правят възможно постоянно движение с най-оптимална за работата на двигателя и разхода на гориво скорост. Тази нова генерация от 11-скоростни трансмисии се очаква да доведе до 5% икономия на гориво, което ще е добре дошло в светлината на престоящото до 2025 година затягане на изискванията за вредни емисии.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.