Audi, Subaru

Audi срещу Subaru: Кой е шампион при автомобилите със задвижване на четирите колела?

2016.02.02

Audi и Subaru не са директни конкуренти, но и двете компании са познати с прекрасните си модели със задвижване на четирите колела (AWD). Нека да се върнем назад в историята и да определим кой производител е шампион в AWD.

Всеки път когато прочетем някаква новина свързана с подобен тип автомобили, неизбежно ще срещаме вълна от коментари на фенове – половината на Audi, другите на Subaru. Истината е, че и двете марки са страхотни и предлагат много на всеки любител на автомобилите, а всички тези коментари често са изкривени от излишна пристрастност към дадена марка.

Нека да направим нещата по-директни – да поставим Audi и Subaru в една смъртоносна битка в няколко рунда – по десетилетия. Някои от вас ще кажат, че нещата вече са против Audi, но не бързайте. Ние сме доста отворени към всички автомобили. Ако трябва да обобщим нещата, то и двете компании са победители в света на AWD. Имат страхотни системи за задвижване, които са доста подобни по между си. Гледайте на това сравнение като на най-доброто от най-доброто, вместо на победители и губещи.

Разбира се осъзнаваме, че всичко което ще кажем тук ще бъде сляпо възхвалявано от половината и отричано от другата половина – това е нещо като рулетка където се пада или червено или черно. Шансът да спечелите или да загубите е абсолютно еднакъв.

80-те: предимство за Audi

Първият рунд е с явен фаворит. Audi буквално написа историята на перформанс моделите с AWD през 80-те години, докато Subaru все още работеше върху своите стандартни системи в обикновените коли. Leone получи известно признание в Световния Рали Шампионат, но единствено в края на 80-те и то след като Група В беше премахната, а Audi се отказаха.

Всички харесваха Ur-Quattro, но 80 и 100 бяха също доста интересни возила – отличаваха се със супер надеждност. Все пак най-култовите модели за този период си останаха Audi Quattro – коли които напълно доминираха в Рали шампионата.

Ранните 90: предимство за Audi

Нещата за Субару започнаха да се получават, но все така немците имаха предимство. Subaru представи симетрична система за задвижване на четирите колела, а всички помним Колин МакРей с неговото култово Legacy RS през 1992 година. Роди се и Impreza, както и противоречивата SVX.

Колкото и добри да бяха колите на Subaru, чувството все още беше сякаш това е идея в развитие. Интериорът беше евтин, качеството на сглобката спорно, а ръжда се появяваше по най-неочаквани места. Междувременно Audi пусна S2 и S4, като вторите са базирани на платформата от C4, която е основана на Quattro. Скъпи, но напълно заслужаващи си цената модели.

късните 90: предимство за Subaru

Възхитителното представяне на битурбо двигателя на S4 биваше често засенчвано от високите разходи за ремонт по колата. Подобни проблеми се срещаха и при други модели на Audi от това време. Те изглеждаха страхотно, караха се уникално, но това нямаше значение след като хората прекарваха доста време в гаражите.

Разбира се, че Subaru не беше имунизиран от проблеми – например в уплътненията на главата. В същото време култови модели като Legacy и Impreza не се предлагаха във всички държави. Качеството им обаче се повиши и те станаха по-достъпни за масовия потребител. Никой няма да сбърка интериора на Legacy с този на A6 Avant, но и двете бяха налични с ръчна трансмисия и бяха супер забавни за каране. Освен това Subaru имаше уникална симетрична система за задвижване, която и осигури три последователни титли за производител – през 1995, 1996 и 1997 година.

Началото на 21 век: предимство за Subaru

Този рунд е доста равностоен, но пак ще предпочетем Subaru. Audi все още не обръщаше достатъчно силно внимание на качествения контрол – по специално при перформанс моделите си. Колите от нисък клас получиха по-мощни мотори, въпреки че системите от Quattro при обикновените автомобили постигаха ефект сякаш карате кола с предно задвижване. Въпреки това, те мяха много конкурентни, а дизайните им от това време страхотни.

От друга страна, Subaru най-накрая навлезе на всички пазари с WRX и това беше една страхотна кола за цената си. Всички които търсят такава, Forester 2.5XT е един тотален хит с ръчни скорости, а дори и Legacy Outback е перфектен автомобил. Audi бяха силно оценени за техните способности на пътя и цената, но всички които искаха друга марка имаха какво да изберат. Subaru успя да си изгради репутация на производител на безупречни и бързи модели.

Късни 00: предимство за Audi

Поредния оспорван рунд, но този път Audi удрят право в целта, докато Subaru губят предимството си. Може би собствениците на SТi ще бъдат разочаровани да научат, но Subaru се оказа жертва на тенденцията „по-големия е по-добър“. Цялата гама на Impreza стана по-мека и по-малко ангажираща, включително и WRX. Междувременно, Forester загуби ръчната трансмисия, а атрактивния голям седан Legacy GT се доближи до цената на много по-премиум марки.

Audi от друга страна представи А4 със същата мощност както и перформанс ориентираното Legacy GT. Надеждността беше повишена, перформанс моделите доста по-фокусирани. И двете компании предложиха еволюция на своите системи за задвижване AWD, наблъсквайки ги със сложна електроника. Въпреки това считаме, че решението на Audi е в по-голяма степен ориентирано към ентусиастите.

2010-2015: вие решете...

Това бяха нашите мисли за последните 30 години. Що се отнася до текущото десетилетие – смятаме че и двата производителя имат хитове и пропуски. Трудно е да решим коя марка предпочитаме... а какво мислите вие?

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.