VW

Sedric от VW е автономна кола с която ще може да си говорите

2017.03.13

Това е първия концептуален модел носещ надписа на Volkswagen Group, а не логото на някоя от техните марки. Със Sedric отбелязваме началото на директното състезание с Google за автономните автомобили.

Ето и кое е по-интересното – не говорим за това, че колата има странна форма, сякаш излязла от някой анимационен филм. Интересното е, че разработката включва специалисти от различни звена на Volkswagen Group – надписът и не е просто VW.

Sedric e еквивалента от VW Group на мразената автономна кола на Google. Той е проектиран от нулата като автономен модел – самостоятелно управляваща се кола. Sedric няма волан, нито шофьор вътре.

Шефовете на компанията разкриха в Женева, че целта е осигуряване на ултра мобилност в градски условия за хора, чиито способности за шофиране са намалени – било то заради преклонна възраст или заболяване. Колата също е и за хора искащи просто да се отпуснат на задната седалка.

Sedric няма да се продава на частни лица. Вместо това, ще работи на принципа вече ползван от множество фирми за отдаване на автомобили под наем. Целта е намаляването на колите доколкото е възможно и приспособяване на возилата за превозване на колкото се може повече хора в рамките на деня.

С оглед на все по-актуалната тема за устойчивите решения в сферата на автомобилите, Sedric следва да се задвижва от възобновяеми енергийни източници. Колата би трябвало да е способна на приема резервации автоматично и да пристига в уреченото време и място за вземане на пътниците и превозването им до крайната цел.

В крайна сметка, различните масови марки на VW Group ще участват в разработката на Sedric и всяко звено ще привнесе своята идея към проекта, но всички ще споделят една и съща „хуманизирана“ визия. Освен, че колата ще бъде умна, тя ще може да комуникира с хората. Ще има функция „говори с Sedric”, като возещите се ще получават информация за оставащо време, трафик, и други полезни неща.

Няма съмнение, че едва ли някой ще хареса подобно изглеждаща кола, а ако това е и финалната версия ще е леко срамно. Според шефът на продажбите и маркетинга на VW Group Юрген Стакман, целта на Sedric не е наслада при шофиране, а просто постигане на ултра градска мобилност. Говорейки на изложението в Женева той разкрива:

Вярвам, че това е обещаващ градски концепт. Метрополисите са много пренаселени откъм хора, а всички се нуждаят от превоз. Колата /такава каквато е сега/ има недостатъци. Задръстванията са проблем. Пазарът в бъдеще ще се префокусира от нормални автомобили към такива осигуряващи гъвкава мобилност на хората в големите градски зони.“

 

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.