Как размера на джантите влияе върху представянето?

2017.01.06

Една от първите и най-лесни модификации по колата е поставянето на по-големи джанти. Но до какъв ефект върху ускорението и цялостното представяне води тази промяна?

Ще ги срещнете на всяко автомобилно събитие: повдигнати Golf и Audi A4 и обути с много по-големи джанти от стоковите. Естетически погледнато, в това има резон – колата изглежда по-агресивна и напомпана. Виждали сме дори 19-инчови джанти от Lamborghini сложени на скромни модели. В зависимост от големината на джантите, те влияят по различен начин на представянето. Но защо ви е да нарушавате управлението или ускорението до 100км/ч?

Ще започнем от базовите принципи на динамиката на колелата. За да се върти, към колелото трябва да се приложи въртящ момент. Стойността на въртящия момент може да се изчисли с помощта на радиуса на колелото и тангенционалната сила произведена от него.

Можем да вземем въртящия момент за константа (ако приемем, че двигателят осигурява постоянен въртящ момент), което означава, че ако променим радиуса на колелото ние ще променим и движещата сила.

Да кажем, че започвате с 15 инчови джанти за вашия 1.6 литров Golf GTI, който има максимален въртящ момент от 350 Nm. Приемайки, че въртящият момент се разделя между двете колела (175 Nm към всяко), и че целия въртящ момент отива към колелата, можем да изчислим силата на около 460 нютона. При увеличаване на диаметъра на джантите до 19-инча изчисленията показват, че движещата сила ще намалее до 360 нютона.

Според вторият закон на Нютон (F=ma), силата действаща на едно тяло е равна на произведението на масата на това тяло и векторното му ускорение.. При увеличение на диаметъра на колелото, движещата сила ще намалее, което ще завърши с понижение на ускорението на споменатите колела.

За да обобщим, двигателят на колата изпитва повече трудности да завърти по-големите колела, което в крайна сметка води до спад в ускорението. Това е валидно при условие, че всички компоненти в колата, като двигател, диференциал и скорости са запазени непроменени. Имайте в предвид и това, че всяка кола се проектира при точно определен размер на джантите. Разходът на гориво несъмнено ще се вдигне при увеличаване на диаметъра на колелата, защото двигателят ще трябва да работи повече за да ги завърти.

Car and Driver правят интересен тест преди няколко години само за да покажат разликата при ускорението на Golf с различни размери джанти. Тестът показва, че при ползването на 15-инчови колата е най-бърза – 7.6 секунди до постигане на 100 км/ч. При 19 инчовите постижението е 7.9 секунди. Разликата нараства на около секунда при спринт до 170 км/ч.

Още един елемент повлиян от диаметъра на джантата е гумата, която трябва да бъде монтирана на нея. Тъй като скоростомера и предавките са фино настроени към комбинирания диаметър на гумата с джантата, при увеличаване на диаметъра на джантата, профилът на гумата следва да се намали за да се запазят заложените параметри. Следователно, страничните страни на гумата трябва да се подсилят за да издържат на повишените напречни сили в завоите, а това води до понижен комфорт и обратна връзка към водача.

Но не всичко е толкова лошо. Увеличеният диаметър обикновено се свързва и с по-голямо ширина, което означава по-голяма контакта площ между гумата и пътя. Важно е да се отбележи, че при поставянето на по-големи джанти, човек трябва да подсили окачването, така че то да може да устои на по-големите странични сили в завоите.

Разликата в управлението също зависи много от големината на джантите. По-малкият диаметър води до по-добро и отзивчиво управление, включително възможност за по-прецизни корекции в завоите.

Главният въпрос тук е какво целите: - външен вид, представяне или нещо друго?

Източник: Cat Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.