Mazda, Toyota

7 причини защо Toyota AE86 и Mazda Miata са надценени

2016.02.05

Miata и AE86 са две страхотни коли – това е безспорно. Двете са доста сходни, затова решихме да ги включим в една обща статия. Ето няколко причини защо АЕ86 и Miata са леко надценени:

1. AE86 и Miata не са толкова бързи
Изглежда че подобни модели често стават жертва на прекалено големи очаквания. Supra Mk.4 и Skyline GTR са два автомобила, които са често свързвани с високи скорости и мощност. Въпреки това, стоковите им варианти изобщо не са толкова бързи, колкото хората мислят че са. Същото се отнася и за АЕ86 и Miata. В Initial D, Такуми побеждава шофьори с много по-бързи коли от неговата Corolla. Въпреки това, феновете са прекалено ентусиазирани за колата и често не са наясно с нейните реални способности на пътя. Ускорението до 100 е за около 8.5 секунди, а ако трябва да съпоставим нещата, то Camry от 1997 е с около секунда по-бърз. Miata също страда от недостатъчно ускорение, като Mazda Miata от 1996 година постига над 8.6 секунди, което също е по-слабо постижение от Camry 97. Заключението е, че АЕ86 и Miata не са толкова бързи, колкото се смята.

2. Ако не беше Initial D, AE86 нямаше да е толкова популярна

Стокова Delorean е ужасна кола, но откакто участва в Завръщане в Бъдещето стана доста популярна сред феновете. Същото нещо се случва и с АЕ86. Заради появявания по състезания хората започнаха да си мислят, че моделът си заслужава покупката и е доста добър. АЕ86 в добро състояние струва около 14 хиляди долара, което е доста за 40 годишна кола със 128 коня. Ако Initial D не беше се появил, то едва ли този автомобил щеше да струва и наполовина.

3. Miata е жертва на стереотипи

Стереотипите в света на автомобилите са най-разнообразни, а тези с Miata се въртят главно около това, че колата е за момичета. Ако собственикът е мъж, той често може да стане жертва на закачки от рода на „Каза ли вече на родителите си, че си гей?“ или „Къде в колата държиш сешоара?“. Заради тези закачки мъжете се стремят да се покажат като по мъжествени, което е тъпо защото е най-добре да са самите себе си.

4. AE86 всъщност е подобрена икономична кола.

Toyota AE86 Sprinter Trueno е Corolla. Когато повечето хора си мислят за Corolla те си представят един малък седан за шофиране до работа, но не и на пистата. Corolla AE86 е боготворена от феновете на колите, докато чисто нова Corolla S е игнорира от същите тези хора. Усещаме някакъв двоен стандарт...

5. Supra от 80-те е по-добра спортна кола от АЕ86.

Supra от 80-те не страда от проблема на Sprinter Trueno – мощност. Можете да намерите 2-ра и 3-та генерация в голямо разнообразие от турбодвигатели. Supra е една от най-готините коли от 80-те, докато Sprinter Trueno изобщо не може да се класира в списъка.

6. Miata заслепява хората търсещи алтернативи.


Изглежда сякаш, че собствениците на Miata говорят денонощно за колите си и друго просто не съществува. MR2, Nissan S, Mg роудстър – има доста други добри леки автомобили със задно задвижване. Пиедестала на който е поставена Miata заслепява хората и те не виждат алтернатива... Реалността е, че съществуват доста по-добри, по-бързи и по-евтини коли. Помнете, в морето има достатъчно риба.

7. Трябва да модифицирате и двете коли за да бъдете конкурентни.

Стокова Miata може да е перфектна кола за начинаещи, но след известно време ще пожелаете нещо по-мощно, с по-добро окачване и спирачки. Тези стокови коли не могат да ви научат на контрол върху истински висока мощност. Карането на Mustang GT или Camaro SS ще го направи, докато Miata не. Последната кола е надценена и е с висока пазарна цена. Считаме, че тя изпълнява своята функция, но не развива способностите на водача. Добра е за начало, но после става скучна. Ако Miata напускаше фабриката с турбогенератор тя щеше да е доста по-атрактивна за всички.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.