5 автомобила, които трябва да имат специални издания

2016.02.04

Живеем във времена на все по-популярни перформанс модели, но дали не трябва да имаме още по-голям избор? Ето някои доста обикновени коли, които можеха да са още по-страхотни, ако имаха версии с подобрено представяне.

Нека да поговорим малко за концепта познат като „хало“ кола. Не, това не е щура машина, която се шофира над границите на позволеното от закона. Това не е и автомобил за преследване на извънземни. Говорим за специалните коли, тези които включват най-новите разработки и технологии – модели чието представяне е доста по-добро от това на базовите варианти.

Идеята е, че тези автомобили привличат публиката към себе си, а с това и вниманието на масите към обикновените модели на даден производител - ефект хало. Компаниите не правят чак толкова много пари от тях, но генерират интерес към себе си и индиректно увеличават печалбите си от другите возила. Каквато и да е причината за производството им, ентусиастите винаги печелят, защото тези коли са доста страхотни за каране.

Избрахме пет модела налични в продажба към момента, които бихме искали да видим в някаква подобрена, перформанс версия. Може би те щяха да помогнат още на базовите модели, но реално нас не трябва да ни е грижа.

Ford F-150

Да, текущата генерация SVT Raptor е подобрен вариант на F 150, но ние говорим за истински мощна машина. Новият алуминиев F-150 е по-лек от предшественика си SVT F-150 Lightning. Пикапът разполага с V8 двигател с 380 конски сили, специално тунинг очакване, и е най-бързия и добре управляващ се пикап за всички времена.

Форд вече екипира Raptor с 411 коня и V8, но защо спряха преди F150? Новият Ford GT има 3.5 литров V6 двигател и въпреки че не е същия като 3.5 EcoBoost в настоящия F-150, той е доста близко. Дори и без намаления в теглото, ако бяха вкарали един от двата агрегата в новия F-150 щяха да постигнат невероятно представяне на пътя – такова, каквото света не е виждал от един пикап. Ford вече има идеята да го направи... остава да видим кога.

Toyota Camry

Наистина искаме де видим една Camry с 450 коня и задвижване на четирите колела, защото това ще шокира обществото за поне едно 20 години напред. Въпреки че нормалната версия V6 и в момента не е зле - ускорява от място за под 6 секунди до 100.

Няма да има по-добър „среден пръст“ към всички критици с пускането на едно чудовище. Предлагаме да се запази 3.5 литровия V6 агрегат, но да се „тунингова“ до 350 коня. След това напълно в стил Тойота може да се сложи един хибриден мотор за още 100 кончета. Задвижване на четирите колела и автоматична скоростна кутия /опция за ръчна/, познатия интериор и получаваме едно подобрено Camry. Може да се нарече спокойно Camry RZ.

Vauxhall Viva / Chevrolet Spark

Произлиза от General Motors Korea, но този малък хечбек е познат в Европа като Vauxhall Viva, а в САЩ като Chevy Spark. Както и да го наричаме, той би бил много атрактивен във версия хот хеч. Само погледнете Ford Fiesta ST - той е страхотен заради своите размери и способен турбо двигател с 197 кончета. Продава се добре и помага за възхода на нормалните Fiesta.

Spark е учудващо комфортен и бърз, въпреки че няма перформанс характеристики. Ако GM му бяха инжектирали още 100 коня и бяха поработили по окачването, той със сигурност щеше да смачка Fiesta ST. Дори и 50 коня отгоре и малко олекотено шаси щяха да свършат страхотна работа. А това нещо липсва при повечето генерации от хечбеци на пазара.

Mazda MX-5

Mazda MX-5 вече е страхотна кола, но това не ни спира да желаем една нова версия Mazdaspeed. Сега е перфектното време, защото цялата линия на японците в момента изглежда супер секси, особено MX 5. Вече има Mazdaspeed 3 в процес на разработка, като тя се очаква да включва система за задвижване на четирите колела и 300 конски сили.

МХ-5 е доста добра, особено с 250 коня, така че има защо да привлича хората. Ускорението е невероятно, балансът е на нужното ниво, а с малко аеро промени и подобрения в окачването една бъдеща перформанс машина ще привлече още доста фенове. Със сигурност ще е толкова епична, колкото и Honda S2000.

Dodge Grand Caravan

Перформанс миниван... сериозно ли? Преди да прескочите това предложение трябва да знаете, че Chrysler разработва Jeep Grand Cherokee SRT Hellcat за 2017 година. Ако SUV със 707 коня види бял свят, то защо един мини ван с 370 коня да не е атрактивен?

Имахме съмнения за поставянето на 5.7 литров Hemi V8 под капака на предно задвижената машина, но с една бъдеща подобрена версия със задвижване на четирите колела нещата ще са по-приятни. От тази база очакването трябва да е по-ниско и твърдо в завоите. Мощността е добра, но залагаме на турбо компресор към съществуващия 3.6 литров V6 двигател. Той вече достига 283 конски сили, така че няма да е изненада ако постигне и 370 с подходящите подобрения. Това ще бъде най-якия миниван в света, а ако добавим и SUV със 700 конски сили, то ще разберем че нещата при Dodge са наистина сериозни.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.