Audi, BMW

Audi RS3 седан: модел наказващ BMW М2

2017.03.21

Семейството на RS3 се увеличи с ново попълнение. То разполага с цели 395 коня и е обещаващ мощен седан. Ето първите впечатления за колата на Car Throttle

Забележително е как малка промяна във визията може да направи даден модел по-атрактивен. И ако Audi RS3 Sportback е просто още един напомпан хечбек, въпреки че е доста бърз и има двигател като ядрен реактор, то другият нов модел – RS3 седан е по-интересния от двата представени наскоро.

Говорим за новия супер-седан със задвижване на четирите колела, който спринтира от 0 до 100 км/ч за същото време като BMW M3, а шумът от двигателя напомня на добрия стар S1 Quattro. Как може човек да не е изкушен от този модел? Седанът изглежда по-сериозен от хечбека – освен това RS3 е по-спретнат и атрактивен. Но какво е усещането и поведението на пътя? Доста близко до Sportback с малки разлики между двата.

Седанът е само с 5 кг по тежък от Sportback и има обща маса от 1515 кг. Според нас, а и според Audi, това е напълно незначителна разлика. Ще се изненадате приятно да научите, че новата версия на 2.5-литровия петцилиндров двигател в редица на Audi е с 26 кг по-лек от преди благодарение на ползването на алуминиев блок и други промени. Въпреки това, мощността му е същата като при TT RS. Въртящият момент е същия като при RS3 – или 395 коня и 478Nm на разположение по всяко време. Въпреки, че оборотите достигат до 7000, горните нива не са впечатляващи. Вдигането на оборотите не е съпътствано с драстично повишение на мощността, а по-явният ефект е шумен двигател. Той достига разгара си още при 4000rpm и не се укротява докато не стигне червената линия. Седем-степенната двойна скоростна кутия работи и сменя предавките безпроблемно и ефективно.

Ускорението до 100 км/ч е за 4.1 секунди, което поставя седанът над BMW M2 и на едно ниво с големия му брат М3. Максималната скорост е повишена до 280 км/ч, а ако го нямаше електронния ограничител колата със сигурност щеше да премине над 290 км/ч.

А какво може да се каже за управлението?

Ако настъпвате педала леко, то 2.5 литровият петцилиндров двигател предава мощност само към предните колела, но при нужда от 50 до 100% от мощността може да се изпрати назад благодарение на системата за задвижване на четирите колела Haldex. Точно какво е съотношението зависи от режима на шофиране. По правило, ако сте в режим Dynamic колата ще даде приоритет на задницата. Системата е почти същата като при TT RS, а тя е вече доказала се със своя неутралитет, супер сцепление и при определени условия – недозавиване.

Може би BMW M2 ще бъде по-интересно за масата от феновете, но не всички се интересуват за възможността за игра с газта. RS3 има супер двигател, което го прави желан модел на фона на конкуренцията, дори в сравнение с шестцилиндровия агрегат на BMW. А пък странният четирицилиндров двигател Mercedes-AMG CLA45 бива направо отвят.

Колата ще е много бърза и ще има сцепление при всякакви условия на пътя. Нейните относително компактни размери я правят интересна за хора търсещи забавления. Прогресивното кормилно управление също е неин плюс – колата става по-директна при по-рязко завъртане на волана. За някои това може да е странно и неестествено, но всъщност не е така. Технологията прави колата пъргава и лека в завоите.

За всички не търсещи слава в завоите, RS3 седан предлага комфорт и наслада типични за едно Audi. Кабината е божествена и возията е гладка благодарение на адаптивните амортисьори.

Като цяло, RS3 седан прилича на една по-голяма и практична версия на TT RS. Цената на колата все още не е ясна, но вероятно тя ще е с около 6000 евро по-ниска от TT.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.