6 от последните култови модели с ръчни скорости заслужаващи респект

2016.09.26

 

Всяка една от тези невероятни коли беше заменена с модел с автоматични или полу-автоматични скорости. Някои дори спряха да се произвеждат...

Дебатът за ръчните скорости продължава непрестанно. Ние смятаме, че те едва ли ще изчезнат някога, чисто и просто заради по-евтиното им производство. Въпреки това не може да не страдаме заради това, че много от новите суперавтомобили преминават на автоматични скорост, а вариант с ръчни често липсва.

Интересен е факта, че повечето от купувачите на бързи суперколи от типа GT не искат ръчни скорости. Ние признаваме - много автомобили просто са по-добри с автоматик, но много фенове все още обичат добрия стар скоростен лост. Ето списък с някои от най-добрите „последни“ модели с ръчни скорости:

1. Ferrari 599 GTB

Ако си мислите, че човек може да отскочи до местния дистрибутор и веднага да си купи новия модел с ръчни скорости ще сгрешите. Бройките оборудвани с ръчни скорости са много малко. Безспорно заради стремежа на компанията от Маранело за възможно най-добро представяне съединител и лост за смяна на предавките са наистина излишни. Това обаче не ни пречи да мечтаем за класически автомобил с ръчна скоростна кутия.

Смъртта на ръчните скорости при Ферари се случи доста скоро както е видно от 599 GTB. Въпреки че почти всички модели са оборудвани с новата секвенциална кутия F1, пуснати са и много малко коли с ръчна трансмисия. Общата бройка е 30, от които 20 отиват в САЩ, а останалите 10 се продават в Европа. Малкото купувачи избрали този вариант са възнаградени и с V12 599 с мощност 612 конски сили. Подобен екземпляр наскоро се продаде на търг за $682,000, което е три пъти повече от цената на модел с новата скоростна кутия. В момента едно от тези Ферарита за над 600 хиляди се кара от актьора Никълъс Кейжд.

2. Ferrari F430

Търсещите модерно Ferrari с ръчни скорости ще трябва да се върнат назад към F430, тъй като

458 и 488 са изцяло DCT. Вариант на F430 с ръчни скорости не е толкова рядък, колкото 599 – все пак около 90% от продадените бройки са със скоростен лост. Със сигурност F430 е доста по-лесно за откриване отколкото California с ръчни скорости – от него са продадени едва два броя...

3. Porsche 911 GT3 RS (997 4.0)

Когато представиха Cayman GT4 изненадващо само с опция за ръчни скорости, много хора очакваха същото да се случи и с 991 GT3 RS. Вместо това обаче автомобилът се пусна с автоматична скоростна кутия и нищо друго, въпреки че говорим за хардкор версия – RS.

Не е изненадващо, че цената на версията с 4-литров двигател на старото 997 RS – последното GT с ръчни скорости – вече достигна 400,000 евро. Но освен това говорим и за автомобил имащ хидравлично управление и двигател Mezger. Това ни навява на мисълта, че цената на подобни екземпляри ще продължи да върви нагоре.

Новините не са само лоши, тъй като 911 с ръчни скорости под форма на 911 R се очаква де се появи в близко бъдеще.

4. Lamborghini Murcielago LP640

 

Ако можехте да имате едно Lamborghini – то със сигурност най-атрактивни са специалните издания – например това Murcielago LP640. То има всички необходими съставки очаквани от Lambo: страхотен V12 двигател, агресивна визия, уникални врати, но и разбира се – стандартен 6-скоростен лост. Със сигурност много биха се насочили и към версията с полу-автоматична трансмисия E-Gear, но не бихте ли искали само вие да контролирате този звяр?

Моделът е спрян, а в последствие заменен от автомобил без ръчни скорости – Aventador постави първия пирон в ковчега на ръчните скорости. А кой е втория? Следващата кола от нашия списък...

5. Lamborghini Gallardo LP560-4

Eто че стигнахме до последното Lamborghini пуснато с ръчни скорости. Следващия модел наречен Huracan се предлага с двоен съединител и без ръчни скорости. А дори и да се предлагаше, повечето купувачи сигурно щяха да изберат версията без ръчни. Както и да е, за всички фенове на Lambo в класическия му вид без съмнение Gallardo със задно задвижване и ръчни скорости е най-добрата кола.

6. Audi R8 (първа генерация, фейслифт)

Тук малко послъгваме, защото този модел не е точно последното супер напомпано Audi с ръчни скорости. Това е просто първата им такава кола. Но братовчеда на Gallardo заслужава да попадне тук, защото следващата му версия се предлага единствено със седем-степенна скоростна кутия S Tronic.

Както и при повечето подобни коли, и тук производителите разочароват феновете на скоростния лост. Не, решението за минаване към автоматик не е взето само защото никой не търси R8 с ръчни скорости. Всъщност, с пускането на новия модел Audi заяви, че 99% от всички поръчки на R8 през последните три години от производството на първата генерация R8 са били за опцията S Tronic.

 

За кой друг суперавтомобил преминал от ръчни към автоматични скорости може да се сетите?

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.