Honda

8 интересни неща след досега с Honda Civic Type R

2016.10.16

 

Миналата седмица момчетата от Car Throttle се сбогуваха с Type R. Ето какво научиха за тези няколко месеца прекарани с колата...

Изминати бяха почти 10,000 км за 6 месеца, а след това тестова версия на модела беше изпратена обратно към Honda... за жалост.

Тестването е било проведено на различни терени в няколко страни – включително на писта и срещу съперници. Съвсем очаквано, колата е доста добра, но тя успява и да изненада – както с добро, така и с лошо. Ето някои интересни неща за Type R:

1. По-добра за дълги пътувания отколкото се очаква

Много хора смятат, че Type R не е подходяща за дълги преходи, например 3000 км от Англия до Словения... Всъщност обаче, с изключение на монотонния двигател и твърдото окачване колата се държи изключително прилично на пътя. Голяма част от комфорта е благодарение на седалките, които са просто страхотни.

2. Невероятна стабилност при скорост 273 км/ч

Car Throttle никога не успяват да подкарат колата толкова бързо на писта и да усетят работата на аеропакета, но все пак те добиват впечатления за скорост и притискане по време на дългото пътуване. Благодарение на магистралите в Германия и няколкото отсечки без ограничения, те успяват да настъпят колата на максимум и заради негативния лифт (единствената друга кола в този клас е VW Golf Clubsport S) скоростта изобщо не се усеща.

3. По-дразнеща е отколкото трябва да бъде

Type R е доста дразнеща кола за ежедневието, в сравнение с други напомпани хечбеци. На първо място да разгледаме колата като цяло – возията е насечена, а 2-литровия турбо двигател е труден за нормално шофиране.

Освен това, колата има доста електронни системи. Навигацията Garmin не е най-добрата (липсват показания като оставаща дистанция и време), а бордовия компютър е изключително досаден. Нужни са пет-шест натискания на бутони за проста манипулация като извеждане на средния разход и оставащ пробег. Това е едновременно дразнещо и разсейващо.

4. Смяна на гумите я променят

След 5000 км, фабричните гуми Continental Sport Contact 6s се износиха значително, затова решават да ги заменят с по-скъпи и лепкави смеси – слагат модел Michelin Pilot Sport Cup 2s.

Вместо очакваното по-добро сцепление и поведение на пътя обаче се получава нещо друго. За първи път колата започва да недозавива на писта и на нормален път. Притискането е толкова голямо, че предницата сякаш не може да се отлепи в завоя.

5. По-бърза е от BMW E36 M3

Интригуващо е, че един хечбек може да бие супер-купе, което е струвало два пъти повече от Honda като ново (ако коригираме цените според инфлацията). Постижението – 1.5 секунда по-бързо от BMW е доста значимо – това е доста голяма разлика за къса писта като Curborough.

Заслужава си да се отбележи и това, че E36 М3 не е стандартен модел – оборудван е с куловъри Ceika, същите гуми като Type R- Michelin Sport Cup 2. Без тези подобрения със сигурност М3 щеше да изостане още доста.

Освен това, Type R беше подложен на цял ден тормоз на пистата и единствения възникнал проблем беше с налягането на гумите. А М3? Вижте видеото по-горе и ще разберете..

6. Доста икономична

През всичките месеци тестове, средния разход е точно 8.8 литра на 100 км. Не е зле на фона на факта, че колата е настъпвана в голяма част от времето. Ако се кара по-спокойно разходът се сваля до 6.7 литра на магистрала.

7. Доста по-добър модел от предходния

Сравненията с предния модел са неизбежни. За това нашите приятели вземат назаем стария модел и го сравняват с новия. Дори и ако говорим за FN2, той е все така по-бавен от новия Type R, и се усеща по-лош комфорт. Безспорен факт е, че новият модел е по-добър като цяло.

8. По-добра от Ford Focus RS, но не и от Seat Leon Cupra

Към края на теста се намесва и Ford Focus RS – най-големия съперник на Type R. Той предлага повече от всичко за долу горе същата цена – има и задвижване на всички колела. Освен това, колата не е с доминирано предно задвижване както останалите на пазара – говорим за истински AWD, който дори леко залита назад.

Чувството при преминаване от Type R към RS е леко странно. Все пак говорим за доста напомпан хеч, който обаче не доставя толкова добро усещане колкото Honda. Управлението е леко странно и пружиниращо. TypeR също не е перфектен и има какво да се желае. Все пак предпочитаме именно Honda-та пред Ford.

Това ли е най-добрия хеч? Всъщност не. Според нас, Seat Leon Cupra е по-добрия избор заради по-гъвкавия двигател и по-голямото удобство. 

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.