Project Cars 2 срещу Forza Motorsport 7: Първи впечатления

2017.10.03

Време е да съпоставим две от най-добрите автомобилни симулации - Project Cars 2 и Forza 7.

Ако в момента търсите да си закупите нова игра, на пазара се предлагат две пресни заглавия - Project Cars 2, и Forza Motorsport 7. И двете ви поставят зад волана на виртуален автомобил, който управлявате по различни трасета и писти в различни климатични условия.

Но те правят това по различен начин, осигурявайки различни преживявания. Ето какви са впечатленията от двете игри след няколко часа прекарани с конзолата Xbox One.

Графика

Очаквахме да бъдем впечатлени от графиката на Project Cars 2, но останахме леко разочаровани. При определена светлина и климатични условия графиката е прекрасна, но на суха и осветена писта всичко изглежда леко мътно.

Forza 7 върви към хипер-реализъм със своите жизнени цветове и контрастна графика, а цялостното впечатление е зашеметяващо дори и с по-ниска резолюция от максималната за Xbox One X – 4k. Чувството за скорост също е по-добре представено отколкото Project Cars 2.

Победител: Forza Motorsport 7

Персонализация

Игрите Forza Motorsport винаги са предоставяли приличен контрол върху настройките на колата, и номер 7 не е изключение. Може да настройвате неща като височина, твърдост на амортисьорите, и работа на диференциала.

Но в сравнение с Project Cars 2, Forza7 не предоставя толкова възможности. В същност, само параметрите за настройка на амортисьорите са повече отколкото всичко за цялата кола при Forza. Детайлите които може да пипате са забележителни, а ако нямате идея какво прави всеки един от тях - всичко е обяснено подробно.

Може да задавате и много различни въпроси от рода на „Плъзгам се докато спирам“ , а „състезателният инженер“ ще ви посъветва как да настроите колата.

Победител: Project Cars 2

Звук от двигателя

Ако сте свикнали с разочароващия звук от поредицата Gran Turismo, това ще е много важно нещо за вас. Ако една игра не може да пресъздава механичните мелодии коректно, това ще отнеме голяма част от изживяването.

За жалост, и двете нови игри имат негативни – а те зависят изцяло от избраната кола.

Например McLaren 720S в Project Cars звучи немощно, но BMW M1 Procar вади страхотен звук. Audi R8 е неутрална, а при всяка смяна на предавка звучи като мрачен тинейджър затръшващ тежка врата.

В играта Forza, много от Porsche-тата разочароват, а Nissan GT-R изобщо не звучи на място. Всичко това обаче може бързо да се забрави, ако изберете Aston Martin Vantage GT12 – виртуалният V12 звучи почти толкова реално, колкото и легендарния 5.9-литров атмосферен двигател.

Победител: равенство

Управление

Това ще бъде най-спорната точка в сравнението. С изключен помощник, колите в PC2 са значително по-трудни за контролиране отколкото тези във Forza. Около час ще отнеме докато свикнете с управлението преди да успеете да завъртите някаква прилична обиколка. Някои ще кажат, че това е „симулатор“, но ние не сме сигурни дали именно така се управляват истинските автомобили.

Колите просто не са толкова смъртоносни, колкото се представят в играта. В нея има няколко коли с предно задвижване, които изглеждат като проектирани целенасочено да излизат от пистата. Изглежда създателите на играта силно са преувеличили влиянието на елементите за контрол на автомобила, правейки PC2 едно доста голямо предизвикателство, но не много близко до реалността. Не помага много и ползването на контролер, за който ще пожертвате часове в настройки преди да може да подкарате колата по пистата. Балансът е прекалено чувствителен - и най-малкото движение ще причини завъртане или излизане от пистата. С всичко това в предвид, завъртането на чиста обиколка би довело до истинска наслада. Все пак прекалената трудност на играта не е задължително да е свързана с ултра-реалистичност.

Управлението на Forza 7 от друга страна е доста по-добро. Колите са малко по-прощаващи отколкото PC2, но се държат както трябва при каране на лимита на сцепление и скорост. Още по-хубавото е, че Forza 7 работи прекрасно с контролер от самото му свързване – без нужда от часове в настройки.

Победител: Forza Motorsport 7

Кариера

Въпреки че предлага няколко дисциплини и кариерни режима, Forza продължава по утъпкания вече път – всяко състезание носи пари, които може да харчите за подобрения и нови автомобили.

От друга страна, Project Cars 2 в много по-голяма степен отразява реалната автомобилна кариера – с контракти, квалификационни сесии и всичко останало. Дори човек може да започне още от картинг...

Победител: Project Cars 2

Заключение

Дотук имаме по две победи за Forza Motorsport 7 и Project Cars 2, и едно равенство.

С по-малко от 200 автомобила Project Cars 2 има по-малко от 1/3 от моделите налични в FM7. Това би било простено, ако не беше доста трудното управление. Играта не е и толкова изпипана в сравнение с Forza. Менютата, видеотата, аватарите – във всички тези елементи се виждат разликите в бюджетите между двете игри. Project Cars 2 изглежда като по-евтиното заглавие, което сякаш не е напълно завършено. А двата Aston Martin-а се нуждаят от допълнителна графична обработка – някои е трябвало да махне дразнещите бели петна от решетката.

Ако търсите предизвикателството, играейки с волан и педали, то без съмнение Project Cars 2 си заслужава да бъде пробвана, макар и след Assetto Corsa. Но ако не сте някои хардкор геймър с оборудване, и искате просто да разпуснете малко, то правилната игра за вас е Forza.

Вие се потапяте в нея още от самото начало, тя изглежда фантастично и би била повече от реалистична за много хора.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.