Как може да превърнете колата си в електрическа

2017.02.01

 

Може да си спестите замяната на изгърмелия двигател с вътрешно горене, и вместо него да сложите електромотор....

Замяната на двигателите е доста често срещана модификация, но пълното премахване на двигателя с вътрешно горене все още e доста рядко срещано. Болшинството от големите производители вече се ориентираха към пускането на хибридни модели подпомогнати от батерии и електромотор, или напълно независими електрички. Много фенове любители също са привлечени от тази възможност – да имат електромотор. За доста хора това изглежда като светотатство, но смяната на двигателя с електромотор има своите предимства. Ето какви са основните стъпки за постигането на това:

Избор на подходящ автомобил

Ключът e в простотата. Всичко което изисква мощност от двигателя не е желано. Хидравлика и система за подпомагане на спирането не ви трябват. Нуждаете се от кола с аналогови системи за тази цел. Излишното тегло също трябва да се избягва, защото това ще доведе до ненужно натоварване на и без това тежкото возило след слагането на батерии и електромотор. Без електрически стъкла, без подгряване на седалките и каквито и да било екстри.

Нещо като Chevrolet Sprint или Honda Civic би било идеално за целта. Тези коли може да са супер евтини, защото двигателят им е повреден. Насочете се към популярни модели, които може да намерите на цени дори под 500 евро.

Избор на електрически мотор

Няма твърде много опции ако човек търси нещо евтино и надеждно за тази цел. Двигатели от мотокар са популярен избор, главно в лицето на 12-72V DC, който се върти с около 3500 оборота в минута. Размерът на мотора зависи от теглото / размера на колата, затова ако става въпрос за модел като Chevrolet ще е нужен малък електромотор за осигуряване на прилична производителност. Може да се намери добър 72V мотор втора употреба за около 250 евро.

Премахване от колата на всички компоненти за вътрешно горене

Сега е време за премахване на цялата задвижваща система. От колата излизат двигателя, радиаторът, резервоарът за гориво, стартера, изпускателната система и тръбите за гориво. Без да се прави никакъв компромис с безопасността, другите компоненти могат също да се премахнат с цел редуциране на теглото.

Човек трябва да се увери че резервоарът за гориво е добре подсушен преди махането, както и да внимава да не повреди останалите части които маха. От кола струваща едва 500 евро, може да се изкарат прилични пари от ненужните компоненти.

Преправяне на трансмисията

По някакъв начин, електричеството трябва да достигне до колелата, затова оригиналната трансмисия на колата се запазва. Трябва да се изработи плоча-адаптер от масивен алуминии, която да свърже мотора с трансмисията. Първо трябва да се направи шаблон и човек да се увери че входящия вал на трансмисията и изходящия на елекромотора ще се напаснат перфектно.

Трябва малко заваряване за свързване на двата вала. Назъбен адаптер трябва да се завари към всеки вал, което означава че мотора и трансмисията ще могат да се свържат механично една към друга за да предават мощността към колелата.

Батерии и контролер

Броят и големината на батериите зависят от избрания мотор. Например, ако той е 72V колата ще се нуждае от шест батерии по 12V. Имайки предвид, че оловните акумулатори тежат по 12 кг всеки, разпределението на теглото е от съществено значение. Препоръчва се поставянето на две трети от батериите в багажника, а останалите под капака до двигателя. Батериите се свързват, а на мястото на капачката за резервоара може да се сложи накрайник за зареждане на електричество.

Контролерът е нужен за регулиране на мощността от батериите към електромотора, като се означава с текуща стойност в ампери. Той ползва потенциометър за осигуряване на електрическа „газ“ и регулиране на мощността. Свързва се с педала на газта и осигурява връзката между батерии и електромотор.

Възстановяване на колата

С помощта на подемник, поставете новия двигател в колата и свържете задвижващата система с него. Свържете батериите и сте готови да потеглите!

В зависимост от размера на мотора и ампеража на контролера, може да очаквате пробег с едно зареждане от около 35 км при каране с нормални градски скорости. Имайки в предвид, че мотора е проектиран за мотокар способен да вдига до 4 тона, така че ускорението винаги ще е доста впечатляващо имайки впредвид ниското тегло на возилото. Въпреки това максималната скорост ще е ограничена до около 100 км/ч, тъй като електромотора просто не може да се върти по-бързо.

Проблеми възникват от разходите за смяна на батериите на всеки две до пет години. Разходи има и за зареждане до 8 часа, износено окачване в резултат на повишеното тегло на предната ос и бързото изтощаване на батериите. Въпреки че EV от този тип би достигало до 100 км/ч, при тази скорост изтощаването на батериите ще е невероятно бързо, ограничавайки силно максимално възможния пробег на возилото.

Могат да възникнат и редица механични проблеми, особено във връзката между електромотор и трансмисия. Ако те не са добре подравнени, вибрациите и колебанието на валовете може да доведе до сериозен механичен проблем. Въпреки тези проблеми, превръщането на стар хеч в електромобил би бил един интересен проект за всички, които имат пари и свободно време.

Какво мислите за това занимание? Смятате ли, че поставянето на електродвигател в нормален автомобил има смисъл?


 

Източник: Car Throttle


 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.