Jaguar

Jaguar E-Pace има куп технологии и ще доминира над всички компактни SUV

2017.07.24

Jaguar са успели да внедрят огромен брой екстри за размерите на E-Pace. И докато повечето варианти не са толкова бързи, умните технологии могат да помогнат дори за неща като дрифт...

Ето ги първите снимки на чисто новия и невероятно красив Jaguar E-Pace. Това не е електрическа версия на F-Pace, както може би си мислите. Той е просто малкия брат на E-Pace, който обаче се отличава с доста просторно шаси и огромен куп от екстри и технологии.

Дълъг е по-малко от 4.4 метра, или само с няколко сантиметра повече от Ford Focus. Изглежда като умалена SUV версия на F-Type, с което направо удря в земята повечето компактни SUV модели на другите марки. Както може да видите на снимките, колата се предлага с различни размери джанти – от 17 до 21 инча.

Има много неща, които може да споменем за E-Type – прес съобщението е дълго цели 9000 думи. Тук обаче ще съкратим малко нещата и ще споменем най-важните аспекти. Технологиите играят сериозна роля при проектирането на този модел. Тук са включени много нови и подобрени неща, като по-голям и детайлен дисплей показващ с 2/3 повече информация. Включени са система наречена „Active Driveline“; възможност за избор на задвижване на четирите колела с приоритет на задните, която работи и като режим дрифт при движение върху повърхности с ниско сцепление.

Въртящият момент може да се пренасочи и 100% към задната ос или което и да е колело при нужда. Това осигурява екстра мощ на задните гуми ако колата засече недозавиване.

За начало автомобилът ще се предлага с два двигателя от общо пет предвидени. Започваме от дизелов с ниски вредни емисии и мощност 148 конски сили, който със 17-инчовите джанти постига 124g/km. Този вариант ще е само с ръчни скорости и задвижване на предната ос.

Следващият двигател е дизелов, 177 к.с., с повече въртящ момент и избор на скоростна кутия измежду ръчна и ZF автоматична с девет скорости. С първата, колата успява да постигне резултат от 9.9 секунди при спринт от 0 до 100 км/ч, докато с втората постига 9.3 сек.

Автоматичната скоростна кутия усеща кога колата преминава в завоя и не превключва на по-висока предавка в грешното време – например точно преди кривата, което правят много други автоматици.

Ако си мислите, че ускорението е твърде бавно, това е заради факта, че E-Pace изобщо не е лек като перце. Въпреки алуминиевите панели намаляващи малко от килограмите в сравнение с ползването на стоманени еквиваленти, вариантът с предно задвижване все така тежи поне 1700 кг, а най-тежкия модел достига 1900 кг след като прибавите и теглото на шофьора (75кг).

Дизеловият двигател с мощност 236 коня постига ускорение до 100 км/ч за 7.4 секунди. Ще са налични и варианти с бензинови турбодвигатели – 245 и 296 коня. Двата бензинови агрегата са оборудвани с двойно турбо и променливи клапани. Ще се предлагат единствено във вариант с автоматични скорости, и ще постигат ускорение от 7 и 6.4 секунди.

Интериорът на Е-Pace е забележителен. Jaguar са ползвали подобен дизайн като на F-Pace и Land Rover Discovery Sport, който води до забележително голям обем на багажника.

E-Pace определено е пет-местен автомобил, но зад втория ред седалки се намира голям 577-литров багажник, плюс 93 литра под килимчето в случай че се откажете от резервната гума.

Илюстративно, E-Pace има с 60 литра по-голям багажник от Skoda Octavia комби, въпреки че е по-къс с 19 см. Кабината има различни отделения за съхранение, както и две специални места за поставяне на телефони.

Към нещата за забавление се отнасят 4G WiFi портал към който могат да се вързват до 8 умни устройства. Предлагат се до пет USB порта и до четири 12-волтови гнезда за зареждане.

Цените на Jaguar E-Pace започват от 31 хиляди евро, но могат да нараснат доста при избор на всички екстри за най-мощния модел.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.