Дава ли ни автомобилната индустрия това, което наистина искаме?

2016.12.06

 

Новите автомобили са оборудвани с все повече джаджи и технологии, но е време да се запитаме дали това е нещото, което наистина искаме?

Правилата на всеки пазар са прости. Ако има търсене, някой – или много хора – с готовност ще предложат тази стока. Колите все още се търсят много, повече от 100 години след като са измислени, а отдавна са и неразделна част от транспортната система на всяка модерна държава. Продажбите са много силни в редица държави, което навява на мисълта, че хората са щастливи с това което им се предлага. Но дали нещата са такива наистина?

Можем ли да разчитаме, че индустрията ще ни даде това от което се нуждаем във всеки един момент? Колите се нуждаят от години за дизайн, инженеринг и реално излизане на пазара. Дизайн на даден модел се започва днес на чертожна дъска и едва ли ще излезе преди края на десетилетието. Но каквото и да стане в света, независимо какво говори Доналд Тръмп, повечето от тези проекти ще се реализират.

Производителите мислят с години напред. Те проектират автономни коли със сгъваеми волани, въртящи се седалки и системи за отдалечено и самостоятелно паркиране. Проектират нови двигатели и технологии за колите. А когато стане въпрос за предлагане на пазара, всички производители ни увещават, че именно това е нещото от което се нуждаем.

Как го правят? Едва ли имат кристални топки или гадаят по звездите. По-вероятно е хората просто да се хващат за всяко нещо, което им е подадено.

Но това повдига въпроса дали на автомобилните производители може да се има пълно доверие. Дали те не моделират пазара с цел насърчаване на продукти и дизайни от които имат максимално висока печалба? Не говорим за сложните комплексни дизайни. Говорим за тъпи идеи като селектор на предавките във форма на циферблат подаващ се от централната конзола и правещ колата неуправляема при проблем. Всички тези неща имат собствени мотори и електронни компоненти, а това е излишен разход и предпоставка за повече повреди.

Това ли наистина харесват и търсят клиентите? Кое е по-важно? Отделен климатик за задните седалки или безпроблемното включване на фаровете през нощта? Със сигурност, технологичният прогрес води до по-лесно шофиране, но само си представете колко по-евтини биха били днешните коли без много от тези джажди.

Но в 2016г най-важен е имиджа. Много хора не ги е грижа какво карат, при условие, че изглеждат добре и престижно в модерната си кола. На много от тях може да им предложите намален модел без много от тези екстри, но никой няма да го избере защото се страхува, че ще изглежда евтино. Много хора обичат да са заобиколени от технологични нововъведения, независимо, че често те не им трябват. Мислят си, че животът им става по-лесен и хубав, но реалността е, че всички тези неща за просто стъпи рекламни трикове.

Трябва да се отдаде значение и на законодателството. Изискванията за вредни емисии убиха най-хубавите двигатели с естествена аспирация. Турбокомпресорите са страхотни, но ние загубихме нещо магическо. Хибридите са супер, но са доста студени и бездушни.

В днешни дни се чуват все повече гласове за пълна забрана на двигателите с вътрешно горене. От гледна точка на околната среда, това е най-правилното решение. Горивата са скъпи и ограничени като ресурс, а замърсяването е нещо лошо. Днешните електрически коли също се зареждат от ток произведен от мръсни въглищни електроцентрали, но поне първата стъпка е направена. Ако разрушим атмосферата ще страдаме всички, а феновете на автомобилите губят при всички случаи.

Като членове на обществото, не можем да направим нищо за да променим нещата. Комбинацията от закони и автомобилни лобита така моделират пазара, че единственото нещо е да вземем това, което ни се предложи. Независимо дали реално го искаме или не.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.