6 причини защо електрически коли отстъпват на останалите

2016.10.25

 

Електрическите автомобили все още не могат да съперничат на традиционните возила, и имат доста слаби страни, които трябва да бъдат подобрени.

Интересно е, че тези автомобили са познати още от 19 век, но едва в последните години започват да набират популярност и да съперничат на двигателите с вътрешно горене от 20 век.

Млад шотландец на име Робърт Андерсън изобретява първия електрически автомобил някъде около 1835 г, а електрическите автомобили са държали рекорда за скорост до началото на следващия век. И все още, въпреки големите постижения на компании като Tesla, BWM, Rimac и други, електрическите модели не успяват да догонят стандартните автомобили с вътрешно горене. Ето някои от причините защо EV все още изостават:

Пробег

Вероятно най-важното нещо за един автомобил е пробега. При електрическите пробегът все още е малък. С настоящото развитие на батериите, тези возила не могат да достигнат пробега на автомобил с вътрешно горене, което ги прави неизползваеми за дълги преходи. Разбира се, ще дойде време когато EV ще са напълно конкурентни за градско шофиране, но пътуването до друга държава е много далеч във времето.

Във Англия, най-добрият модел в продажба в момента е Tesla Model S P90D. Той може да измине до 429 км с едно пълно зареждане. Това постижение се смъква, ако колата е с най-големите 21-инчови джанти. Съвременните дизелови модели имат разход между 5-6 литра на 100 км, което с пълен резервоар означава повече от два пъти по-дълъг пробег от електрически автомобил.

Време за зареждане

Още един голям проблем за новите технологии. След като сте пропътували два пъти по-дълго разстояние с традиционния автомобил, вие просто отбивате към някоя бензиностанция и зареждате резервоара за 2 минути до горе. При електрическите автомобили зареждането е доста неудобно и бавно.

Ако включите колата към нормален контакт в дома си, тя ще се зарежда с темпо 20 км пробег за половин час. Това означава, че ще се нуждаете от много часове чакане докато достигнете пълния капацитет на батерията.

Това не е приемливо за пътувания извън града, затова Tesla е изградила 50 специални станции за бързо зареждане във Великобритания, и още много в САЩ и Европа, които осигуряват 50% заряд за само 20 минути.

Тегло

Невероятното ускорение от двигателите е нещо страхотно, но електрическите автомобили са много по-тежки от конкурентите си с вътрешно горене. Model S тежи 2106 кг, което е колкото много от големите SUV модели и много повече от спортните автомобили. И въпреки че в случая на Rimac Concept One, електричките вече заприличват на модерните хиперколи, голямото тегло на батериите им води до сравнително лошо управление.

Въпреки че компании като Tesla и Rimac опитват всичко възможно за да намалят центъра на тежестта, автомобилите им се отличават с недобра динамика и лошо управление.

Липса на единство между производителите

Въвеждането на универсален конектор за зареждане на всички електрически автомобили би било голяма стъпка напред и би привлякло много повече клиенти към тези модели. За жалост, всеки производител прави нещата по своему и няма индикации, че скоро предстои хомогенизация на технологиите.

След като електрическите возила станат по-популярни на пазара, чак тогава компаниите биха седнали на масата за да се договорят за някакви общи решения по отношение на батериите. Това би помогнало за по-лесна смяна на една марка с друга.

Ако батерията в автомобила се повреди, нейната замяна би била много по-лесна. При сегашното разнообразие това е много по-трудно и бавно. Освен това, станциите за зареждане работят с различни конектори и всяка фирма строи свои – вместо да седнат и да се спрат на едно решение удобно за всички.

Цена

Тъй като технологията е твърде нова и непопулярна сред хората, купуването на електрически автомобил е скъпа инвестиция. Докато Renault Zoe във вариант с 88 к.с струва 21,600 Евро, то Tesla Model X е цели 139,000. По-мощната и удобна Fiesta EcoBoost е дори с 3000 по-евтина от Renault, докато Model X на Тесла се доближава сериозно до цената на един суперавтомобил. Изглежда че електричките имат още много време да извървят докато достигнат цените на стандартните автомобили.

Конспирация

Как може технологията да е позната от толкова години, дори векове, а все още да изостава от познатите ни двигатели с вътрешно горене? Много хора смятат, че липсата на сериозен прогрес при елекрическите автомобили се дължи на лобитата от горивната индустрия, които всячески се стремят да попречат на разработките на нови технологии. Големи компании като BP и Shell биха загубили всичко, ако хората изоставят двигателите с вътрешно горене. Следователно, логично е да се смята, че те са твърди противници на електричеството, което сериозно бърка в джобовете им.

Въпреки че конспирациите имат някаква база, уповавайки се главно на решението на администрацията на Буш да се откаже от новите регулации за въглеродни емисии, ние смятаме че главна причина за недоброто развитие на елекрическите автомобили се дължи на батериите. Батериите все още не са достигнали нужното ниво за да посрещнат ежедневните ни нужди, което поставя автомобилите оборудвани с тях на заден план при избор на нова кола.

Темпото на развитие на технологиите в момента е добро и се усилва, което без съмнение ще доведе до разцвет на електрическите автомобили и западане на традиционните. Няма да е далеч времето когато EV ще започнат да преобладават по улиците на развитите държави, ставайки по-евтини и удобни с времето. Всяко нещо има своя край, включително и страхотните V8 и V12, които ще бъдат изместени от електрически двигатели.

Ерата на EV все още не е настъпила, така че смело може да инвестирате в добрия стар бензинов двигател, да напълните резервоара, да сложите зимни гуми, и да се приготвите за предстоящия зимен сезон.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.