Mazda

Mazda най-накрая призна за новия роторен двигател

2018.01.18

Докато повечето хора смятат, че тази технология отдавна е погребана, компанията неочаквано потвърди за нов двигател е в процес на разработка. А по всичко изглежда, че той скоро ще е готов за производство.

Нов роторен двигател от Mazda ще се появи на бял свят в следващите няколко години, но както се очакваше, той няма да е революционната технология на която всички тайно се надявахме.

Списание Wheels от Австралия публикува интервю с високопоставен служител на Mazda взето преди изложението във Франкфурт. В интервюто, Митсуо Хитоми, чиято работа е свързана с технологичното развитие в Мazda, потвърждава за напредналия етап в развитието на новия роторен двигател.

100 годишнината на компанията е през 2020 година, а възможният дебют на двигателя може да е именно тогава. Той може да захрани бъдещ спортен модел пуснат в чест на първото столетие на Mazda. Моделът може да е силно отричания RX-9 или друг.

Хитоми също така потвърждава, че роторният двигател няма как да достигне постиженията на съвременните цилиндрови бензинови двигатели що се отнася до икономия на гориво и отделяне на вредни емисии. Той обаче добавя, че компанията се надява да постигне едно по-екологично горене чрез ползването на лазерно и плазмено възпламеняване. Вече знаем как Mazda се отдръпва от тежките батерии и скучното шофиране на хибридите, но по всяка вероятност една бъдеща спортна кола с ротор също би включвала хибридна система.

Инженерите са фокусирани върху това да намалят консумацията на масло и износването на компонентите – два от най-големите проблеми на роторните двигатели.

Някои от акционерите все още не са убедени в потенциалната печалба от пускането на подобен двигател. Според Wheels, те не искат да повторят предишните грешки с пускането на иновативни и забавни модели, които обаче не пълнят банковите им сметки. А това би било срамота, защото Mazda са познати със своята брилянтна ексцентричност и уникални характеристики на моделите си.

 

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.