Преминаването към електрически автомобили може да не е достатъчно за да спасим планетата

2017.02.03

 

С очаквания бум на средната класа в Азия, автомобилите с вътрешно горене ще нараснат, а с тях и отделяните вредните емисии. Всичко това ще компенсира сериозните мерки предприемани в западния свят. Но въпреки това, електрическите коли имат смисъл.

Електрическите автомобили ще станат много по-разпространени в следващите 10 години, а след това и ще преобладават. След 20 години повечето от нас вероятно ще карат именно такива коли в ежедневието си. Но въпреки съвестността на обществата от Западния свят, това няма да спре глобалното затопляне.

Азиатският пазар съвсем скоро се очаква да експлоатира в резултат на новородената средна класа, а с него и покупките на нови автомобили. Подобно на периодите в Европа и САЩ след Втората Световна Война, обществото ще става все по-богато и ще си позволява все повече неща. То купува коли, по-големи къщи и започва да ходи на почивки в чужбина.

Същото ще стане и в Азия, това е неизбежно точно както слънцето ще изгрее от изток утре сутрин. Всички ние вече затопляме планетата доста бързо, според съвременната наука, така че бързото нарастване на нови, базови, евтини и неефективни коли в страни, където живеят няколко милиарди души, няма да е представка за нищо добро. Проблемът не е локален, защото от това ще страда цялата атмосфера, всички ние.

Петролни гиганти като BP предвиждат, че глобалното търсене на горива ще расте до 2035 година. „Фактът че 2 милиарда души, повечето от тях в Азия, ще могат да си позволят първи автомобил, ще доведе до скок в търсенето“. Това заявява един от шефовете в BP – Дейл Спенсър.

Нещата стават дори по-лоши. Всъщност, експертите в компанията очакват търсенето на петролни продукти да не достигне своя пик след 10 години, а чак в средата на 40-те години. Грийнпийс би трябвало да са доста неспокойни. Но дали BP гледат реално на нещата, и дали всички ние няма да скокнем в Nissan Leaf съвсем скоро?

Въпреки промяната в автомобилната индустрия, новоизлюпената средна класа в Азия ще започне да гори толкова много гориво, че в сравнение с нея консумацията в Щатите ще е незначителна. Ето защо всички ние трябва да предприемем действия за да компенсираме проблема доколкото е възможно.

Инвестициите в по-чисти технологии, възобновяема енергия и коли с нулеви емисии са нещо добро и не бива да се оспорват. Те са нещо, което трябва да стимулираме.

Не ни разбирайте погрешно – не искаме забрана на ДВГ или пък облагането на сегашните коли с огромни данъци, така че те да станат много скъпи за каране. Искаме да продължим да имаме възможност за избор и в бъдеще. Но със сигурност аргумент като този, че спирането на изгарянето на различни неща в атмосферата не е добре за планетата е безумен.

Някои хора твърдят, че Азиатският растеж прави природосъобразната политика на Запада безполезна. Но точно заради този растеж, ние трябва да се замислим по-сериозно и да компенсираме ширещата се консумация на Изток. Със сигурност трябва да започнем да гледаме по-сериозно на електрическите автомобили. Само по този начин може да успеем да запазим планетата за нашите правнуци.

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.