F1

Porsche може да влезе във Formula 1 през 2021 година

2017.09.12

Formula 1 ще претърпи сериозни промени в двигателите през 2021 година, а Porsche призна за евентуално участие – но единствено като доставчик на двигатели.

Porsche обмислят участие във Formula 1 като доставчик на двигатели, според серия нови публикации в специализираните медии.

Въпреки че сравнително наскоро от компанията се изтеглиха от брилянтните серии за издържливост и подписаха за участие в доста скучната Formula E, Porsche гледа много сериозно към бъдещите промени в правилника на Formula 1 през 2021 година. Тези промени целят сериозно намаление на разходите, в частност тези за двигатели.

Според интервю на Autosport с представител на Porsche по време на състезанието в Монца, провело се съвсем наскоро, компанията е провела серия от срещи с Рос Браун и други ключови представители на Formula 1. От Porsche заявяват:

 

“F1 може би ще се окаже примамлива. Какво знаете, в момента за нас много важна е Formula E, но Formula 1 винаги си заслужава да се обсъжда. А в момента сме в много ползотворни разговори относно новия двигател“.

 

Съществува доста негативна енергия в падока насочена към настоящия 1.6-литров V6 турбо хибриден двигател (може би с изключение на Mercedes), от пилоти, шефове на тимове, и инженери, заради неговата сложност, висока цена и неатрактивен звук в сравнение с 2.4-литровия V8 с нормална аспирация ползван от Себастиан Фетел и Ред Бул при тяхната доминация преди преминаването към хибриди.

Решение на Porsche за влизане във Formula 1 би ги върнало в надпреварата за първи път от 1991 година когато снабдяваха с двигатели доста посредствения отбор на Footwork и техния болид А11С. Подписът ми би зависел от евентуалното премахване на хибридните елементи и преминаване към по-прост V6 с турбо.

Към момента няма никакъв шанс Porsche да влезе със собствен отбор, а единствената опция е да бъде независим доставчик на двигатели – като Honda.

Liberty Media, компанията контролираща Formula 1, се надява да убеди Porsche да участва, а евентуалното потвърждение може да дойде много скоро след оповестяване на промените за 2021 година.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.