За връзка с нас: 02 437 32 48
Нямате регистрация?
Регистрация
0.00 лв.
Нямате продукти в количката.

Арестуваха служител на НАП-София поискал подкуп от MEGAPARTS за 45 000лв

2018.11.29

 

Опит за изнудване на MEGAPARTS, използвайки методи за шантаж и заплаха за изготвяне на акт на стойност от 800 000 лв. по скалъпени обвинения за дължими данъци, завърши с арест на служител от Национална агенция по приходите.

От две години MEGAPARTS е подложено на спирални ревизии от ТД на НАП, вкл. успоредни ревизии от различни екипи, извършвани през месеците септември и октомври 2018 г. Ревизиите приключиха, като не бяха констатирани нарушения. Ревизионен екип на ТД на НАП - София, извършващ последната от успоредните ревизии, след няколко посещения в складовете за съхранение на авточасти и производствената база, при осигурен пълен достъп до информационната ни система и набор от счетоводни документи, не открити нарушения и всичко вървеше спокойно, без основания за притеснение от наша страна.

Член на ревизионния екип се свърза с управителя и настоя за среща, на която да бъде обсъдено как се развива ревизията. На срещата въпросният служител на НАП обясни, че положението ни е критично. Според твърденията му, ревизията била установила данъчни задължения на значителна стойност. Отправи предупреждение, че това ще бъде краят на бизнеса ни и от тук нататък зависи какво ще направим, но едновременно с това подчерта и успокои, че щом се е обадил да говорим - няма страшно.

След седмица чакане да отидат на място при фирмата, водеща счетоводството ни, се разбра, че реално е съпоставена информация от главната книга на едно дружество с тази, подадена към НАП от друго и затова е имало толкова разминавания, вкл. в размера на дължимите данъци. Най-накрая си мислехме, че ще имаме спокойствие и ще продължим да насочваме усилията си върху работата ни, а не върху това да изготвяме отговори на многобройните искания, които ни бяха пращани по време на ревизията.

За съжаление, след два дни отново получихме обаждане с искане за среща с управителя. Така се стигна до среща, проведена през октомври 2018 г., на която дойде същият служител на НАП и заяви, че има друг проблем, за който трябвало много да се зарови някой, за да го види, но той го виждал и можел да направи проблем. Отново увери, че щом се виждаме и говорим, значи няма да се стигне до сериозни проблеми. Предупреди да се подготвим за сумата, която ще искат, защото била доста сериозна. Спомена, че за да приключат подобаващо, ще трябва да напишат акт за около 20 000 лв. за неспазени срокове и счетоводно и грешно изчислен корпоративен данък. Най-лошото беше, че ни предупреди, че постоянно бивали натискани и питани как вървят нещата, като подчерта, че има много голям интерес към нас.

Интересно е да се спомене и твърдението на въпросния служител на НАП, че няма как ревизия да приключи без акт, особено такава, която продължава почти година. Според твърденията му, те били длъжни да съставят акт минимум за 20 000 лв., за да не станат по-големи поразии.

Сумата, която служителят ни поиска, беше по 15 единици на човек или иначе казано 45 000 лв. Отговорът трябвало да му бъде даден най-късно до края на следващата седмица.

Така се поддържа бизнес в България. В такива ситуации много мислиш какво да направиш и как някакъв чиновник може да ти стъжни живота, защото му е дадена власт да го стори. Актовете на НАП предполагат и предварително обезпечение и изпълнение. За да докажеш правотата си пред съда, отнема години, а блокирани към момента сметки и претърпените загуби никой не го интересуват.

В моменти като този, не знаете какво да направите. Най-лесното е да дадете сумата и просто всичко да приключи.

Но тогава какво сте вие?

С какво достойнство ще излезете и представяте името си и имиджа, които се градят с толкова труд?

Нямаше как да позволим подобно изнудване, затова решихме да се обърнем към тази държава, да потърсим помощта й за това, което сме плащали на нея, за да може да стои зад нас и да ни пази и помага да се развиваме, да не допуска това, което  бе почнало да ни се случва. С голямо нежелание подходихме и предприехме действия по сезиране на компетентните органи, защото не знаехме точно как работи прилаганата схема. Наясно бяхме, че реално рискуваме целия си бизнес, но нямаше и как да премълчим случая. Страхувахме се какво ще се случи, ако не успеем да докажем това и просто само се разчуе.  Но си дадохме сметка, че може би ще трябва да се възползваме от съветите на самия данъчен служител и да помислим за бъдеще в друга държава и да емигрираме бизнеса си. По негови думи, много хора са решили проблема си, като са преместили фирмите си в Македония и Румъния. Там било много по-лесно, твърди той.

В основата на една стабилна икономика е правото на бизнеса да има избор и да бъде гъвкав и от това да печелят - както хората, които са го създали, така и тези, които участват в работния процес, като при това облага да има държавността чрез приходите от данъци, които се изплащат от бизнеса и развиват икономиката на страната. MEGAPARTS създаде бизнес в един бранш, който преди това изцяло съществуваше в сивия сектор, без никаква отчетност и лоялност. За годините, в които сме развивали дейност под марката MEGAPARTS, сме били подложени на натиск и постоянни некоректни сигнали, вкл. от нелоялна конкуренция срещу нас. Нямали сме година без сериозни изненадващи проверки от почти всички институции, в хода на които никога не са констатирани сериозни нарушения.

През цялото време сме се старали да създадем един действащ бизнес-модел, но за съжаление, докато сме правили това, сме привлекли погледите на хора, които са ни наобиколили и чакат да подгънем крак, за да ни разкъсат. Искаме да кажем на всички бизнесмени в България да не се отказват от страната си и че все още има надежда.

Ние се обърнахме за помощ и такава ни бе дадена, противодейства се светкавично и усетихме истинска помощ от служителите на отдел „Антикорупция“ при ГДБОП.

 

Дано случаят послужи като сигнал към всички държавни институции, които следва да осигурят честни условия за съществуването и правенето на бизнес в България.

 

 

Линкове към официалните бюлетини по въпроса от агенция Фокус:

http://www.focus-news.net/news/2018/11/29/2596222/prokuror-emiliya-rusinova-zadarzhaniyat-s-podkup-sluzhitel-na-nap-e-bil-otstranen-ot-dlazhnost-prez-2015-godina-i-vposledstvie-varnat-sas-sadebno-reshenie.html

http://www.focus-news.net/news/2018/11/29/2596217/gl-komisar-ivaylo-spiridonov-gdbop-prizovavam-vsichki-grazhdani-da-saobshtavat-pri-opit-da-badat-iznudvani-ot-darzhavni-sluzhiteli.html

 

За да попречим изопачаването на истината,  ще публикуваме и записите от изнудването веднага след приключване на следствието.

 

 

 

 

 

Последни новини
Категории

Последно добавени